View Single Post
Eski 11-03-2010, 04:03   #312
epsody
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Solucanın yaşamından kesitler.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Kompost işlemi sırasında iç ısı 65 dereceye kadar yükseleceğinden solucan yaşayamayacaktır. Ancak işlem bitip malzeme soğuduktan sonra solucanların severek yaşayacakları bir ortam oluşur.
Sayın MeyveliTepe; Solucanlar üzerindeki bir gözlemimi sizinle paylaşarak sizi bilgilendirmek isterim, çukurda kompost yapmak için toprak üstünde bahçedeki ve mutfaktan çıkanları atıkları topluyordum, o arada bahçede toprak bellemesi yaparkende, topraktan çıkan solucanları topladığım atıklara bırakıyordum, işim bitincede bahçede sinek olmasın diyerek üstünü siyah bir naylonla kapatıyordum.

Zaman geçmiş yığın yüksekliği artmıştı, bir sabah erkenden kalktığımda yığından dumanların çıktığını gördüm, yığın kompost sürecine girmişti, aklıma solucanlar geldi solucanlara ne oloyor diyerek yığını bozmaya başladım, gördüklerim hayret verici şeylerdi, solucanlar yığının kızışmasıyla ısınan taraflarının suyu ve nemi çekilmeye başlayınca onlarda oraları terk ederek nemli bölgelere yerleşmişlerdi sizin anlıyacağınız solucanlan yığın sıcaklığı 65 dereceye varmadan bu bölgeleri terk ederek kendilerince güvenli olan ıslak ve nemli bölgelere gidiyorlar.

Siz de bilirsinizki yağmur yağdığı zaman toprak içini terk ederek sudan boğulmamak için toprak yüzeyine çıkarlar, toprak kuruyunca yakında nemli bölgeler kaçarlar, bu canlılar toprağın her şartında yaşamlarını sürdürdüklerinden, kompostun içinde de aynı davranarak kendilerini bu oluşumlara uydurmasını bilmektedirler.

Solucan gübresi üretimi yapan müesseselerde solucanların bu duyarlılıklarını bildiklerinden, solucan gübresi üretimlerinde, organik atıkların solucan gübresi dönüşümüne tamamlandığı bölümlerin altındaki ısıtıcıları çalıştırarak solucanları olgunlaşan kompost içinden tahliyesini olgunlamayan tarafa sağlıyorlar, sizinle beraber ilgilenen arkadaşları bu konuda bilgilendirebilmişsem ne mutlu bana sevgi ve sağlıkla iyi günler.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön