Öncelikle malzemelerimiz hazır olmalı
*Domates, Hıyar gibi boyu uzayan ve geniş alan isteyen sebzeler için kova
*Biber, Patlıcan gibi kalın gövde yapan sebzeler için uzun ve derin saksı
*Maydanoz ve marul gibi kazık köklü bitkiler için geniş derin bir kap
*Ortamda kullancağımız olmazsa olmaz bahçe toprağıyla karışık harç. Tamamı organik olmasa iyi olur zira bitkileriniz fazla yumuşaklıktan devrilir.
*Yerimiz dar extra besin ve güzel gelişim için zeolit (olmasada olur, ancak ben kiremit tozu, kil, kül eklemeyi tavsiye ederim.)
Toprakla zeoliti karıştırıyorum, kaba dolduruyorum, bastırıyorum ve tohumlarımı hazırlıyorum.
Doldurma ölçüsü ve bastırma sırasında mutlaka yetiştirme kabının kenarında en azından 2-3 parmak boşluk kalmalı ki sulama suyu kapta kalsın ve toprak güzelce suyu emsin ayrıca sulama esnasında etrafa su sıçramasın.
Marul tohumu:
Maydanoz tohumu:
Tohum ekiminde tohumlarımızı ekime hazırlamadan önce marul 1 gece ılık suda, Maydonoz 1 hafta ılık suda bekletme yapılarak ekim yapılırsa çimlenme erkene alınabilir. Ekimde bitkinin büyüdüğündeki boyu dikate alınırarak ekim sıklığı ayarlanabilir. Çok sık ekimde çıkışla birlikte bitkiler ya cılız kalır **** gelişmezler veya arada tek tük güçlü bitkiler aradan sıyrılır farklı bir görünüm alır. Resimdeki kaba 1-2 gr maydanoz veya marul bile yeterince fazladır. Ancak maydanozda gayet seyrek ekim gerekirken marulda biraz daha sık ekilebilir ancak çim ekiminde olduğu gibi aşırı çimleme yapacak bir ekimden kaçmak gerekir. Eğer aşırı tohum ekmekten korkuyorsanız 5 cm aralıklarla kap içinde çizgiler çizip tohumu sıraya ekerseniz sonradan bir seyreltme yaparak bitkileri yetiştirme ortamında rahatlatabilirsiniz.