Konu: Nergis
View Single Post
Eski 07-03-2010, 20:30   #539
pria
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinci Mesajı Göster
Sn. Pria forumdaşım,

Narcissus Jonquilla için baygın kokulu ifadesini kesin/yoğun kokulu anlamında mı kullandınız?

Benim çanacık dediğim bu nergisin çanağı sarı ve diğerleri beyaz çiçeğinin kokusunu tanırım.

Sizin eerlicher çeşidinin kokusunu jonquilla ile mukayese ederseniz hangisi daha keskin/yoğun veya sizce hangisi daha güzel kokulu?

Bir de sim de dediğimiz bir başka çeşid var onu internet te hiç göremedim. O da yoğun ve keskin kokar. Oto parfümlerinde onun kokusunu hissederim. Sim siz de var mı? 3-4 goncalı ve sadece beyazdır.
Zeytinci forumdaşım,

''Baygın kokulu'' ifadesini şunun için kullanıyorum..Çanakkale'de fidanlığımda ekili nergislerimin dün fotolarını çektim ama ancak dönüşte yükleyeceğim siteye..
Dün topraktaki açmış durumlarını bol bol çektim..Dönüşte de köy evimize 20 sap kestim..
Evde salona koydum..84 yaşında anam var..Nergisler öylesine koku yayıyorlarki eve..Anacığım bugün dayanamadı;söyledi ''ne de çok baygın baygın kokusu var bunların'' diye..
Gerçekten çok yoğun,keskin bir koku salgılıyorlar..Hele böyle 20 tanesi bir arada olunca..
Karaburun nergislerinin böyle yayılabilen kokuları yok sanırım..Ben İstanbul'daki evimde onlardan 5-6 sap çiçeği vazoya koydum,ama böylesine koku yaydıklarına tanık olmadım..Ançak eğilip koklarsanız duyabiliyorsunuz güzel kokularını..Benimkiler öyle değil..Yayılan kesif kokuları var..


''sim'' dediğiniz çeşidi bilmiyorum..Daha doğrusu bendekilerin latince tam adını bilmiyorum..Seneye Ege Üniversitesinde bu nergislerle uğraşan bir profösör var..Ona,saksıda yeni ekilmiş,yapraklanmamış soğan göndereceğim..Açtıktan sonra bana bu nergis ile ilgili değerlendirme yapmasını rica edeceğim..İnşallah kabul eder bu dileğimi..
Siz ''sim'' dediğiniz nergisin beyaz ve 3-4 goncalı olduğunu yazmışsınız..Benimkilerin iri soğanlarında güzel bakım ve uygun toprak olduğu takdirde bir sapta 8-13 adet arasında goncalar oluşuyor..

Bı yıl acaip bir yıl..Geçen yıl da yağışlar boldu ama bu yıl geçen yılın iki katından fazla yağış var..Köye geleli bir hafta oldu..3 günü yağışlı geçti..Yapılacak bir sürü işim var..Yarın yine yağışlı..

Bakalım işleri ne zaman bitirip dönmek nasip olacak..Bugün saat 12 de gittim fidanlığa..Saat 6'ya kadar inanın dondum..

Dün de yağmur çiselerken nergislerin otlarını yoldum..hatta fotoğrafları yağmur çiselerken çektim desem yalan olmaz..
Ama yıllarca ormanlarda,dağlarda çok çok soğuk ortamlarda çalışmışlığın verdiği dirençten olsa gerek Allah'a şükür hastalık nedir bilmem..
En büyük zenginlik te bu..Maddi herşey yalan..
İnanın 10 yıllık emekliyim;sağlık karneme sadece bir kere ihtiyacım oldu..
Doğayla içiçe yaşamanın insana kazandırdığı çok şey olduğuna bu yüzden inanıyorum..
Saygı ve sevgilerimle.
Şimdilik hoşçakalın..

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön