View Single Post
Eski 13-12-2006, 13:58   #1
demokritos
Yeni Üye
 
demokritos's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-06-2005
Şehir: Burdur
Mesajlar: 15
Yüksek rakıma uygun ağaçlar

merhabalar
benim bir düşüncem var ve bu bahar uygulamaya geçirmeyi düşünüyorum.

haziran ayında yaptığımız doğu anadolu gezisinde Bitlis/Tatvan/Nemrut volkanında geçirdiğimiz bir gece ve bir gündüz süresi boyunca titrek kavak ve huş ağaçlarının 3000 metre sınırlarına kadar kayalık arazide yaşama imkanı bularak yeşil kuşaklar oluşturduğunu gördük.

malatya da beydağı'na yaptığımız tırmanışlarda 2200 metrelere kadar ardıç ağaçlarının kesilmiş kökleriyle karşılaştık, eskiden yeşil olan kuşaklar tamamen insan eliyle yokedilmişti. şimdi ise 950-1200 metreler arasındaki kesim çam ağaçlarıyla ağaçlandırılıyor, bizlerde bu kesimin üst sınırlarına 2004 ve 2005 yıllarında dağcılar olarak meşe fidanları dikerek ve pelitleri gömerek katkı sağlamaya çalıştık.
fazla uzattım biliyorum, sadede geleyim, beydağı zirve 2600 metre, malatyada inönü üniversitesinde huş ağaçları peysaj olarak zamanında dikilmiş ve oldukça büyümüşler, onlarda üretebilceğimiz çeliklerden zirvedeki bahar buzullarının eteklerindeki ıslak kesimlere dikecek olursak, verim alma ihtimalimiz nedir? huş ağacının yükseklikten etkilenmediği aşikar, yeni bir yeşil kuşak oluşması mümkünmüdür? bu konuda deneyimi olan varmı diye merak ettim
yardımcı olmaya aday olanlara şimdiden teşekkürler

demokritos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön