View Single Post
Eski 25-02-2010, 11:19   #50
praecox
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nrş Mesajı Göster
Herkese çok teşekkürler. Peki sirkenin tamamen sirke olduğundan ;tam olarak alkolleşmediğinden yani üzüm için şarap diğerleri için likör olmadığından; nasıl emin olabiliriz.
Öncelikle şekerin alkole dönmesi şart. Bu alkollerdir ki acetikaside yani sirke asidine aerob bakterilerce dönüştürülür.

Şaraptan dönme sirke keskin olur. derler.

Güzel bir sirke için önce üzüm suyunun bir güzel fermante olup alkollü bir hale dönmesi gerek. Mümkünse hava alımını bir ay ve üzeri engelleyin. belki bir ay da enzimatik aktivitelerle alkol oranının armasını bekleyin. Zira % 12 alkol oranı fermantasyon bakterilerinin hayatta kalabilmesi için üst sınırdır. Bu sınıra dayanırsanız diğer küflenme ve üremeler çok kolay gözlemlenmez.

Şarap kıvamında elde etiğiniz bu üzüm suyunu süzün şişelere doldurun içerisine kırmadan 2-3 çubuk makarna sokun ve şişenin kapağı açık surette bekletin.

Arta kalmış içilmeyen şarplarınıza da bu şekilde makarna koyarak bekletirseniz nefis bir sirke elde edersiniz.

Üzümden keskin sirke elde etmek isterseniz üzümün şeker oranına göre litre başına 100 g şeker eklerseniz çok daha keskin olacaktır.

Elma sirkesi için ise tatlı elma kullanın, yine 100 g hatta fazlası şeker ekleyip bunu az beyaz üzümden elde ettiğiniz şıra ile inkube edin.
yoksa elmada küflenme fermantasyonun önüne geçip işi bozar.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön