View Single Post
Eski 17-02-2010, 21:15   #115
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
1. Gerçek: COP söylediğiniz formüle göre hesaplansa da, delta T farkı COP'i kesin olarak etkilemektedir. Bunun kanıtı olarak size bu linki gönderiyorum: http://www.alpha-innotec.de/uploads/...ckfreigabe.pdf Bu link, İngiltere bazlı bir ısı pompasının delta T sıcak farkının 10 derece ile 5 derece olması durumunda, cihazın COP değerlerini vermiş.
"İlk gerçek" olarak yukarıdaki ifadeyi yazmıştınız.
Verdiğiniz linkte, T sıcaklık farkının 10 derece ile 5 derece olması durumunda cop değeri verilmiş demenize ispat olarak aşağıdakileri göstermiştiniz. Ben de bunu alıntılayarak açıklamasını sormuştum.

Alıntı:
BO/W35 according to EN255 kW/- 5.8/4.7
10 K Temperature difference

BO/W35 according to EN 14511 kW/- 5.7/4.4
5 K Temperature difference
İddianız, yer kaynaklı ısı pompasında kaynak tarafı su ısısı ve çıkış su ısısından bağımsız olarak dış hava sıcaklığının COP'yi etkilediği yönündeydi. Bu çok önemli bir yanlıştır. Isı pompası satma hevesindeki bir firmanın, ısı pompası kullanma potansiyeline sahip kişilere bu gibi bir şey söylemesi, işin tekniğine ve gerçeğine tamamen aykırı, yanlış bilgilendirmedir. Bana ispat diye gönderdiğiniz linkteki "10 K Temperature difference" lafını, "dış hava sıcaklığı 10 dereceyken" diye aldınız zahir. Şimdilik buradaki "K"nın Kelvin manasında olduğunu söyliyeyim, bulmacanın gerisini siz çözün.

Başlangıçtan beri iddianız 7-8 cop değerinde makinanız olduğu şeklindeydi. Bu duyunca, aman ilgilenmeyeli COP'ler 8'e çıkmış, benim 4.5'luk makineyi böyle bir şeyle değiştireyim diye düşündüm. Sonra anlaşıldı ki öyle değil.



Burada gereksiz ve anlamsız bir tartışmanın içine düştük. Yer kaynaklı pompanın cop'sini dış hava sıcaklığıyla ilişkilendirip ısrar ettiniz bir süre. Bu da yine muhtemel müşterileriniz için iyi puan değil.


Siz de biliyor olmalısınız (ya da artık öğrenmiş olmalısınız) EN 255, uluslararası bir standarttır. BO/W35 (Brine zero celcius/ Water 35 celcius) koşulunda performans ölçümüdür ve tüm ısı pompalarının performansı bu koşulda karşılaştırılır. Bizim cop 8 deyip başka koşullar söz konusu olduğunda bu dürüstlük olmaz. B12/W40 şartlarında tüm ısı pompaları harcanan enerji bakımından daha iyi netice verir çünkü bu koşulda Delta Q 28 dir, 35 değil.


Esasında, burada tartışmamız gereken makina değil. Üç aşşağı beş yukarı hepsi aynı. Tartışılması gereken somut bir projedir. Müşteri açısından önemli olan elektrik sayacının ne karşılığında ne yazdığıdır. COP bunun ölçüsü değildir. Sayacın ne yazacağını proje belirler, makina değil. Sirkülasyon pompaları, kaynak tarafının iyi hesaplanıp hesaplanmadığı, soğutularak geri gönderilen suyun aynı ısıyı kaynaktan geri kazanıp kazanamayacağı, projenin toplam maliyeti, yatırımın kendini geri ödeme süresi, bunun hangi hesaplara dayandığı, gerçekçi olup olmadığı, bu konudaki örnek projenizin detayları vb. bunların konuşulması gerekir.



Kaldı ki, her koşulda yer kaynaklı pompa daha iyidir diye de bir şey yok. Bazen hava kaynaklı daha iyidir. Koşullar elverişli ise su kaynaklı iyi olabilir. Bunların hepsinin koşulları var. Sizin her müşterinin koşullarını çok iyi anlayıp en doğru çözümü, en iyi mühendislik hesaplarıyla sunuyor olmanız gerekir. Fakat işin çok temel kavramlarında dahi eksiklikler müşteriye güven vermez. Nitekim ülkede böyle çok ısı pompası faciası olmuştur.


Düzenleyen MeyveliTepe : 18-02-2010 saat 08:24
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön