View Single Post
Eski 14-02-2010, 00:43   #6
gece
Ağaç Dostu
 
gece's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,670
Bana iyi geliyor gibi görünmeyen, aslanağzımsı domatesimtrak, tanımlanamayan bitki...

Alıntı:
...uzmanlar süper domateslerin normallerine göre 3 kat daha uzun süre yani yaklaşık 45 gün taze kalabildiklerini saptadı. Bilimadamları bu yöntemi diğer meyvelere de uygulayabileceklerini fakat yapılacak güvenlik testlerinin uzun sürmesi nedeniyle bu meyvelerin satışa sunulmasının yıllar alabileceğini belirtiyor.
Alıntı:
...F1 olabilir mi... Genetiği oynanmış olabilir mi ...araştırmak lazım?...
Alıntı:
Bende aradım ama bulamadım. İspanya kaynaklı olduğunu öğrendim.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi triple Mesajı Göster
Bilim adamları, kansere karşı etkili olabileceğini düşündükleri mor domates yetiştirdiler.

Norwich’teki John Innes Merkezi’nden bir ekip, mor domatesi, “antosiyanin” adlı bir antioksidan pigmenti açısından zengin aslanağzı çiçeğinin genlerini domatese aşılayarak elde etti.

Nature Biotechnology adlı dergide yayımlanan araştırmada, bu domatesten yiyen farelerin daha uzun yaşadığı belirlendi. Kansere meyilli bir grup fareye mor domates, bir gruba normal domates verildi. Testlerde, mor domates yiyenlerin yaşam sürelerinin daha uzun olduğu görüldü.

Böğürtlen, yabanmersini türünden meyvelerde çokça bulunan antosiyaninlerin kolon kanseri hücrelerinin büyümesinin yavaşlamasına yardım ettiği ortaya çıkmıştı. Bu maddenin bulunduğu sebze meyvelerin ayrıca kardiovasküler hastalıklarla yaşlanmanın getirdiği bazı hastalıklara karşı koruma sağladığı da düşünülüyor.

John Innes’in ekibi, daha sık yenilen sebze ve meyvelerdeki sağlığa yararlı maddelerin seviyesini artırmak için araştırmalar yapıyor. Domateste de likopen ve flavonoidler gibi faydalı antioksidan maddeler bulunuyor.

Sanırım bu makale bize yeterince bilgi veriyor! saygılarımla!
Bence vermiyor.

Öncelikle "Moruno" ile "mor domates" aynı domates mi, belli değil, çünkü mor olarak nitelenen birçok domates mevcut. Moruno'nun ilk hecesinin ötesinde, renginin 'mor' olup, olmadığı belli bile değil.

Moruno "İspanya kaynaklı" ise, farklılar demektir, zira; Norwich İngiltere'ye bağlı bir şehir.

Ve adı geçen merkez de İngiltere'de zaten.

John Innes'de çalışan ekibin GDO'lu bir domates ürettikleri açık. Moruno hakkındaki (altını çizerek vurgulamaya çalıştığım) ifadelerde de GDO olduğunu düşündürecek unsurlar mevcut.

Aslında bu bitkiye artık domates mi demeliyiz, aslanağzıo-domates mi demeliyiz, ben bilemedim.

Domates olduğunu kabul ettik diyelim, moruno ile bu 'şey' aynı tür domates midir?

Değilse, ayrı konu olması gerekmez mi?

Aynı ya da farklı, ne olursa olsun, domates olduğu bile tartışılabilir olan bu 'şey'in kansere iyi geleceği, farelere bakarak nasıl emin olabilecek kadar net bilinebiliyor?

Etken maddeden varsayımsal olarak çıkarımsandı diyelim, domatesi çok seviyorsam ve çok tüketiyorsam, o etken madde, (zehir=dozaj ilişkisinden dolayı) hâlâ bana iyi gelecek mi, yoksa gelmeyebilecek mi?

İntihar etmek için bir sürü hap içmek yerine domates yememizin yeterli olacağını mı anlamalıyız?

İlaç değil de sadece domates, mis gibi domates yemek isteyenlerin günahı ne?

Yanlış anlaşılmasın amacım kafa karıştırmak değil, sadece "makalenin yeterince bilgi verdiği" belirtildiği halde, ben bu bilgilerden hareketle, sözkonusu olan 'şey'in domates olduğuna bile emin olmadığım için sorular sorma gereği duydum. Anlayan ve bilenler yanıtlayabilirse sevinirim.


gece
bir kısım İngilizlere, Anglo-Sakson, atla eşeğin melezine katır diyoruz da, aslanağzı ile domatesin genlerini taşıyan bir 'şey'e niye domates dendiğini bile henüz anlamamış forum kişisi.

gece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön