View Single Post
Eski 13-02-2010, 15:13   #294
Sarıcan
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi karaselvi Mesajı Göster
Konuya ilgiliyim ama çok sık takip edemiyorum. em konusundaki deneyi şeffaf poşette yapmaya çalışmıştım. Şimdi ısı sorunu var. Yazın daha ayrıntılı deneyeceğim öğrendiklerimi. Birde ben bir fikir vereyim. Esmer şeker aramak yerine neden karışıma pancar parçaları atmıyorsunuz. En doğalı o çünkü hemde çok ucuz olur. kolay gelsin.

Sn. Karaselvi,

Enzim yaparken karışıma pancar parçalarıda ilave edebilirsiniz buna bir diyeceğim yok ama esmer şeker yerine atmak pek uygun olmasa gerek.

Çünki burada ki amaç bir kibrit çakmak gibi bir şey, yoksa meyvelerin hepsinin içinde oranları değişik olmakla birlikte şeker yani glikoz mevcuttur. Fermentasyon işlemini tetikleyebilmek için glikozun en konsantre şekilde bulunduğu melas, pekmez veye esmer şeker 1/10 oranında baştan ilave ediliyor.

Bir gram şeker kaç gram pancardan elde ediliyor ve ne gibi işlemlerden geçiyor, önce onu düşünmek lazım. Sizin söylediğiniz çay içerken şeker yerine pancar kullanamayız mı gibi bir şey olmuş. Uzun süren fermentasyon işlemi sırasında elbette pancarın içinde bulunan şeker oranı fermentasyon sürecini etkiler ama olayı başlatmaya yeter mi bilemem.

Şarap yaparken bile sıkılmış üzüm suyunun içine şarap mayası ile birlikte bir miktarda şeker ilave ediliyor. Bu işlem sadece süreci başlatmak için herhalde. Yoksa üzüm suyunun içinde de şeker var.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön