View Single Post
Eski 11-02-2010, 16:03   #275
Sarıcan
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
devamı

Sonra atıkların üzerine 1 kaşık kuru maya, 1 kaşık pekmez koyuyoruz.

Name:  DSCN3566.jpg
Views: 1878
Size:  68.5 KB

Daha sonra önceden bu iş için hazırladığımız kavanozlardan 1 kaşık prinç yıkama suyu ve 1 kaşık yoğurt suyundan ilave ediyoruz.

Name:  DSCN3567.jpg
Views: 1898
Size:  53.7 KB

Name:  DSCN3568.jpg
Views: 1804
Size:  63.7 KB

İşlemi biten kovanın kapağını sıkıca kapatarak raftaki yerine kaldırıyoruz.

Name:  DSCN3570.jpg
Views: 2258
Size:  51.5 KB

Her iki-üç günde bir alt taraftaki vana açılarak oluşan enzim şişeye alınıyor ve zaten 25-30 cc civarında çıkan bu sıvı enzim 1/100 sulandırılarak, yani üzeri 2,5 litreye tamamlanarak evdeki saksıların sulanmasında gönül rahatlığı ile kullanılabiliyor ya da diğer çöp enzimin kullanım yerlerinin kullanıldığı yerlerde kullanılabiliyor.

Fermentasyon işlemi gaz çıkışı duruncaya ve alt vanadan sıvı enzim gelmesi bitene kadar devam ediyor. Bu işlemin sonucunda da kova içindeki katı fermente atık daha önceki mesajlarda tarif ettiğim gibi evdeki saksı toprakları ile karıştırılarak, besin değeri azalmış yorgun toprağı tekrar organik maddece zenginleştirilmiş saksı toprağı haline getiriyoruz.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön