View Single Post
Eski 30-01-2010, 10:52   #41
gazeteci28
Ağaç Dostu
 
gazeteci28's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-04-2009
Şehir: BULANCAK/GİRESUN
Mesajlar: 188
Toprak ısı pompası ısıtma maliyetlerini düşürebilir mi?

Sayın akinselcuk, maşallah döktürmüş. Aydınlatmayla ilgili yazdıklarına diyebileceğim bir şey yok. Açıklamalarını bitkinin güneşten aldığı ışığın miktarı ile aydınlatmanın yaydığı ışığın miktarlarını da verme imkanı olmuş olsaydı daha bir anlaşılır olurdu. Örneğin bitki güneşten şu kadar lümen ışıkla beslenir büyür, lambalar ise şu kadar lümen ışık verir ve yetersizdir gibi. Işık bilgim olmadığı için anlayabileceğim dilde sayılara dökülerek yazılması hoş olurdu diye düşündüm.

Isıtma konusuyla ilgili farklı alternatifler sözkonusu. Herbir sera bulunduğu yerin konumuna göre alternatiflerini değerlendirebilir. Dere kenarında ise mikro HES kurarak, rüzgarlı bir bölgede ise rüzgar gülü yaparak ya da güneş enerjisinden faydalanarak. Tabii ki bunlar tam bir çözüm olmuyor.

Asıl çözüm ise yine toprakta. Topraksız tarım diyoruz ama topraktan bağımızı koparacağımız anlaşılmamalı.

Toprağın ısısı stabil oluyor. Toprağın ısısı +8 ile +14 arası değişiyor. Toprağa yatay ve dikey kanallar yerleştirerek toprağın bu ısısını transfer etme imkanı var. Yurt dışında konuyla ilgili çeşitli çalışmalar mevcut. Yurt içinde ise bu linkte bir firma konuyla ilgili çalışma yapıyor ve açıklayıcı bilgiler var. Firmanın sayfasında 35 kw ya kadar ısıtma mümkün diyor.

Sera geniş bir alana yayıldığı için seranın altını öncelikle topraktan ısı transferini yapacak kanallarla döşense ve sonra üstüne sera kurulsa nasıl olur dersiniz? Toprağın sabit ısısı yazın serayı serinletir, kışın ise ısıtır. Ciddi oranda da enerji tasarrufu sağlar.

Türkçe arama kriteri "Toprak kaynaklı ısı pompası"
İngilizce arama kriteri: "ground source heat pumps"
Molla google'nin heybesindeki görseller: http://images.google.com.tr/images?q...ed=0CC4QsAQwAw

Sayın akınselçuk, konuyu birde bu yönüyle ele alabilir misiniz?

gazeteci28 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön