View Single Post
Eski 26-01-2010, 17:26   #1
Nariel
Ağaç Dostu
 
Nariel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-04-2008
Şehir: Silifke & İstanbul
Mesajlar: 2,203
Batırık (Silifke-Mersin)

Öncelikle şunu söyleyeyim, batırık esasında yenmez-içilir

Genellikle yazın soğuk suyla yapılan, içince insana ferahlık veren soğuk çorba benzeri bir yemektir. Önce kısır gibi köftesi yapılır, daha sonra bu köfte sulandırılarak kıvamlı bir çorba haline getirilir. Sulandırılmış halini sevmeyenler köftesinden yer. Yazın eş-dost ziyaretlerinin vazgeçilmez yiyeceğidir. Benim gibi müptelalar ise yılın her mevsimi batırık yapıp, kaselerce içebilir.

Batırığa tadını veren esas malzemeler "bulgur ve kavrulmuş, çekilmiş yerfıstığı"dır, fıstıksız yapıp da adına "dul batırık" diyenler vardır ama ben fıstıksız batırığa batırık denemeyeceği kanaatindeyim.

Malzemeler(8-10 kişi birer kaselik):

5 çay bardağı incecik bulgur
Yarım kiloya yakın kavrulmuş ve blenderde çekilmiş yerfıstığı
1 orta boy kurusoğan
3-4 orta boy domates
2,5 yemek kaşığı salça (domates-biber karışık olunca harika olur)
2 dolu yemek kaşığı tahin
1 demet maydonoz
Yarım demet taze nane/fesleğen
2 orta boy salatalık
Nar ekşisi
Limon suyu
Tuz
Su

Bulgur derince bir kaba konup sıcak suyla ıslatılır ve şişmesi sağlanır(5 dk).
Kavrulmuş yerfıstığının kabukları soyulur ve blenderde çekilir, bulgura eklenir ve karıştırılır.

Name:  DSC08292.JPG
Views: 23676
Size:  68.2 KB

Sonra soğan ve kabukları soyulmuş domates ya rendelenir ya da blenderde püre haline getirilir (ben blender kullanmayı tercih ediyorum). Soğan ve domatesle birlikte tahin ve salça da karışıma eklenir.

Name:  DSC08293.JPG
Views: 28095
Size:  62.1 KB

Kaşıkla şöyle bir altüst edildikten sonra karışım elle yoğurulmaya başlanır. Malzemeler fıstıklı bulgura iyice yedirilir ve bulgur ağıza tane tane gelmeyene kadar yoğurmaya devam edilir. Sonra üzerine kıyılmış maydonoz, nane ve fesleğen eklenir (ben taze fesleğen bulamadığımdan maydonoz ve taze nane kullandım, fesleğen eklenmesini tavsiye ederim) ve yoğurmaya devam edilir.

Name:  DSC08294.jpg
Views: 22080
Size:  47.1 KB

İnce doğranmış salatalık da eklenir.

Name:  DSC08295.JPG
Views: 21614
Size:  65.0 KB

Tuzu da bolca atılır ve isteyenin bu halde yemesi için el ile parçalar koparılıp bir tabağa konur. Dileyen bu haldeyken üzerine limon suyu ve nar ekşisi döker.

Name:  DSC08298.JPG
Views: 21133
Size:  49.1 KB

Nariel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön