View Single Post
Eski 17-01-2010, 08:37   #588
hosseda
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,324
Kazım bey merhaba tekrar.

Duvarlar kendi boyuna gelinceye kadar yalnız çalışan usta olamaz. Temel kazısını tek başına kazma ile yapmak imkansız görünmekte. Diyelim yaptı, zemin iyi çıktı ve sağlamı da hemen buldu derine pek inmeden ve temel betonu için demir döşemeye geçti. Tabii bu arada temele serilecek malzemenin ( çakıl, mıcır , vb.) döküldüğü yerden temele taşınması var. Bunlar el gücü ile olmakta ve ustaya enaz 2 amele gerekiyor. Bir tanesi kürekle el arabasına malzemeyi dolduracak diğeri temele taşıyacak ve dökecek, ustada onu serecek.

Demiri kendi döşemez, astarı yüzünden pahalı olur ustaya, o iş için iki demir ustası bulur bu günün fiatı ile 150-200 TL. verir bir günde biter 90 m2 yer. Demir bitti diyelim, betona geçilecek en az 5 kişi lazım. Onunda ekipleri var getirir bir ekip elle bir günde dökerler betonu ama ustanın en az bir 300-400 TL. si daha gider. Tabii bu paralar hep sizden alınıp ödenecek ama neticede ustanın alacağı paradan düşeceksiniz. Ama bakın daha temel bitti ustanın 500 TL. si dışarıya gitti. Kaldı 2.500 TL. ustaya.

Şimdi sıra subasmana geldi. Taş mı olacak yoksa kalıp çakıp betonmu dökülecek bilmek lazım ama şüpheniz olmasınki temelin en az yarısı kadar daha ilave işçilik ve malzeme harcanacak. ( tam bu noktadayım, fiili maliyet veremiyorum ama nasipse haftaya onu da yazarım.)

Dikkat edin hatta mümkünse yaptığı bir evin sahibi ile mutlaka konuşun. En iyi bilgiyi öylece edinirsiniz. Kaynakları sınırlı insanlarız, boşa harcanacak paralar hedefe varmayı zorlaştıracaktır.

Hoşçakalın.

hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön