View Single Post
Eski 15-01-2010, 22:49   #41
akya
Ağaçsever
 
akya's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-02-2009
Şehir: Fethiye
Mesajlar: 66
Herkese merhaba, öncelikle bütün güzel sözler ve iyi dilekler için teşekkür ederim.

Evimde internet bağlantısı olmadığı için ancak fırsat bulduğumda nete girebildiğimi söylemeliyim. Diğer yandan işin ayrıntılarıyla ilgili de birçok soru gelmiş.

Öncelikle şunu söylemek lazım. Yıllarca masa başı işlerden, angaryadan, prosedürlerden, devlet dairelerinden, gereksiz bürokrasi ve sahte protokol ilişkilerinden sıkılmış pazarda limon satıcılığının bu işlerden daha iyi olduğunu savunan biri olarak ağaçlar.net ve sayın envor sayesinde bu işe girdim. Her ne kadar sayın envor bu işlerin çok zor ve tecrübe isteyen işler olduğunu söylese de cahil cesaretiyle daldık işte. Tabi domatesi sadece dilimler halinde tabakta gören ben önce balkonda denemeler yaptım. Daha sonra bir arazi bulup yeni sera yapma aşamasından önce daha küçük ölçekli bir serayı kiralayıp, yaşayarak tecrübe edinmek istedim.

1500 metrekare olan yaklaşık 20 yaşındaki cam bir serayı yıllık 4000 TL ye kiralayarak haziran 2009 da kolları sıvadık. Sayın envorun desteğiyle iklimlendirmesi hiç olmayan, her tarafından yağmur alıp bitkilerin üzerine damlayarak hasta eden bir serada yine de ürün aldık.

Ancak şunu söylemek lazım, her zaman tekrarlanıyor ama küçük alanda birim maliyet fazla oluyor. Kısaca bu büyüklükte bir serada üretim ancak kendisini kurtarır, daha fazlası olmaz.

Sonuç olarak asıl hedeflediğim tecrübeyi ise fazlasıyla edindim. Galiba bu da işin bonusu oluyor. Dünyanın en mükemmel sistemini de kursanız yeterli bilgi ve tecrübe olmayınca zarar edilebiliyor. Büyük alanlarda kurulan modern seraların bu sebeplerle iflas ettiklerini duymuştum.

Bu arada , toptan domates satışı dünyanı en kolay işi bence, üretebildikten sonra alıcı firmalar gerekirse kamyonlarını seranızın kapısına getiriyor. Bu durum Antalya, Kumluca, Fethiye, Demre, Kınık, Ortaca, Serik, Manavgat, Alanya, Gazipaşa gibi üretici hallerinin olduğu yerler için geçerli. Diğer yerlerde lokal market, manav gibi yerlere pazarlamak zor olabilir tabi.

Neyse, daha önce de yazmıştım. Ziyaret etmek isteyen ya da ben bu işi yerinde öğrenmek istiyorum deyip buralara atlayıp gelen herkese kapımız açık. İyi akşamlar.


Düzenleyen akya : 15-01-2010 saat 22:52 Neden: metin ekledim
akya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön