View Single Post
Eski 10-01-2010, 17:21   #42
Kudret Tezel
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Merhabalar sevgili arkadaşlar, öncelikle sayın rencberdede ye yaptığı gözlemler ve paylaşımları için teşekkür ederim. bende çalşmalar Yapıyorum.Sistemin pratikliği nin ötesinde besin formülasyonu olarak yapabileceğimin en mükemmelini yapmaya çalışıyorum, ancak tarım biraz sabır istiyor. çünkü işin hesap kısmı ve malzeme temini ayrı, hazırlanan besin eriyiğinin bitki üzerindeki etkisini izlemek ayrı bir süreç. En önemliside işi ziraat olan arkadaşlarımız nedense bu konuda bilgi paylaşımına yanaşmıyor olması. Tabiiki yaptıklarını adım adım payşalmaktan ,bizlere bilgi aktarmaktan adeta zevk alan sevgili arkadaşlarımızı ayrı tutuyorum.
Deney yapmak herzaman kolay olmaz hele hele amatör olarak tarım gibi bir konuda deney yapmak dahada zordur. Çünkü her bitki kendine göre ışık, ısı, nem gibi mevsimsel faktörler ister.Domatesi mevsiminde yetiştirmek kolay alabilir ama mevsim dışında bu şartları yerine getirmek zordur. Onun için zamansız yapılan bazı denemeler başarısız veya beklenildiği kadar başarılı olmaya bilir. Onun için deneylerimizde önce bitkimiz istediği şartlarla bizim ona sağlıyabildiğimiz çevre şartlarını değerlendirmeliyiz.
Tabiiki bunun yanında memleketimiz için daha çok yeni olan topraksız tarım konusunda, araştırmamız gereken çok şey olduğunu unutmıyalım. Örneğin sevgili rencberdede nin turplarının çatlaması, sevgili hobi61 in patates yumrularının oluşmaması,
konusunda sadece çevre koşullarını ve besin eriyiklerini düşünmek doğru olmaz. Bitkilerde beslenme bozukluklarını gösteren resimli panolara baktığınızda her elementin azının veya çoğunun sebep olduğu fizyopatolojiler tesbit edilmiştir. Bitki ğayet sağlıklı ve normal büyürken meyve tutmamak, yumru yapmamak veya değişik olumsuzluklar hakkında kurduğumuz sisteminde etkisi olduğunu unutmayalım.aksihalde en ekonomik en iyi sistem dir diye bir sistem seçilir başkalarına rağbet edilmezdi. Oysa su kültürünün ve katı ortam kültürünün kendine aiit özellikleri vardır.Sevgili TARTES arkadaşımızında NFT sistemindeki patateslerin neticesinide merak etmiyor değilim doğrusu. tartes arkadaşımız NFT, hoby61 arkadaşımız su kültürünü denemişlerdi. Bu denemeleri geliştirilmesini diliyorum. Gerçekten NFT sisteminde patates için netice gerek verim gerekse kalite açısından olumlumudur. Bu çalışmaları paylaşırsak daha çabuk yol alırız kanaatindeyim.
Terasımızda denemekte olduğum lahana,pırasa,turp ,çilek burokoli denemelerim gayet güzel gidiyor.Ancak makina ve bilgisayar problemini halledemediğim için resim yükliyemiyorum. en kısa zamanda halledeceğim.
Sevgili sarıcan, üçlü sistem benim bulduğum bir sistem değil. Ben rencberdede nin hatırlatmasıyla o sistemi yapmaya çalıştım.Bazı kullanıcılar için daha ekonomik ve daha pratik olabilir düşüncesiyle. Sistem şöyle çalışıyor. Basit bir merdiven düşününüz her basamağında bir bitki var Ancak her basamağım yüksekliği ve genişliği farklı farklı ama ilk ve son basamakların yeri belli. Dolayısıyla bu sistem bitkilerin besin ihtiyaçları sıralaması açısından büyük önem arz ediyor bence. doayısıyla alt basamaklardan bir bitki ile üst basamaklardan bir bitkiyi iyi besliyebiliyorsak arada kalan bütün bitkilerin sistematik olarak güzel beslenmesi gerekiyor. dolatısıyla sistem arızaları lokalize etmek adına büyük önem taşıyor bence.
Yorumlarınız için teşekkür ederim sevgili sarıcan Ayrıca EM ve enzim konusundaki araştırmalarınız hakkında yazdığınız yazıları merakla takip ediyorum. Bu kanu ile ilgili güzel bir sürpiriz hediyem olacak size. Ancak açıklamayı sonraya bırakıyorum. Bütün arkadaşlarıma çalışmalarında başarılar dilerim.

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön