View Single Post
Eski 09-01-2010, 22:21   #1
agozce
Ağaç Dostu
 
agozce's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,044
Brezilya fındığı (Bertholletia excelsa)

(Televizyonda ( NG) bu konu ile ilgili bir belgesel izledim. 40 mt fazla büyüyebilen, müthiş bir ağacı varmış. Meyve vermese bile sadece ağacı için yetiştirilmeli bence. Karadeniz de denenebilir. )

"Sadece balta girmemiş ormanlarda meyve verebilir. Çünkü insanların müdahalesi olan bölgelerde bu bitkinin çiçeklerinin polenlenmesine direkt katkısı olan orkideler çok azdır." Insanlar tarafindan rahatsiz edilmek istemeyen bir bitki ! yani bir anlamda(http://www.alivesitesi.com/brezilya-findigi.html) den alıntı)

Bir Güney Amerika ağacıdır. Bilimsel adı Bertholletia excelsa olup Lecythidaceae ailesindendir. Ticari olarak kullanılan tanelerine de Brezilya Fındığı denir.

Anavatanı Guyana, Venezuela, Brezilya, doğu Kolombiya, doğu Peru ve doğu Bolivya’dır. 30 metreden, 45 metreye kadar yükselebilen(*) büyük bir ağaçtır. 500 yıldan fazla yaşayabilir. Bazı kaynaklarda 1000 yıl yaşadığına dair bilgiler vardır. Yaprakları yağışsız mevsimde dökülür.

Sadece balta girmemiş ormanlarda meyve verebilir. Çünkü insanların müdahalesi olan bölgelerde bu bitkinin çiçeklerinin polenlenmesine direkt katkısı olan orkideler çok azdır. Bu ağacın çiçeklerinin içine girebilecek güçte olan tek böcek cinsi ise uzun dilli orkide arılarıdır.

Orkideler bu arıların küçük yapılı erkeklerini cezbeden koku salgılar. Erkek arılar bu kokuyu dişilerini cezbetmek için parfüm gibi kullanırlar.

Şöyle oluyor: erkek arılar orkide çiçeklerinin kokularını sürünüyorlar. Sonra bu kokuya bu arı türünün büyük yapılı dişileri geliyor. Geldikleri zaman Brezilya fındığı ağacının çiçeklerine girmeden edemiyorlar. Böylece çiçeğin içindeki erkek polen organlarının polenlerini çiçeğin dişi organlarına bulaştırıyorlar ister istemez.

İşte bu ağacın üstünde misafir gibi yaşayan orkideler olmasa orkide arıları ağaca gelmez ve de çiçekler döllenmez. Sonuçta ağaç meyve vermez.
Orkidelerin ve orkide arılarının katkısıyla polenlenip döllenebilen çiçeklerden meyve oluşması ve bu meyvenin olgunlaşması 14 ay sürer.

Name:  braznut.jpg
Views: 13803
Size:  12.7 KB

Name:  3539438656_a0d5fa365f[1].jpg
Views: 20293
Size:  52.8 KB


Düzenleyen agozce : 09-01-2010 saat 23:24
agozce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön