Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi rebelrain
Yorum yapan herkese teşekkür ederim. İşletildiğimi düşünmüyorum. Olsa olsa benim anlayamadığım ya da size aktaramadığım kısımlar vardır.
Mesela kökler şişenin içinde değilde toprağın olduğu kısımda uzuyormuş. Yazmayı unutmuşum.
Belki de üzümler için yapılan işlemdir bana anlatılan. Yine de herkese teşekkürler. Deneme yanılma ile gözlemlemek gerekiyor galiba..
|
Evet asmada
daldırma zamanı başlamıştır ve gözler
kabarmaya başlayıncaya kadar sürer.
Her türlü asma daldırmaya uygundur.
Asmanın 2,3,4 metre uzamış bir kolu (
sürgün) seçilir.
Ana' ya bağlandığı yerden
bir karış derinlikte, bir
bel genişliğinde uzun çukur kazılır.
Sürgün ana asmanın dibinden _
üstüne ayak ile basılır_ cukura yatırılır ve kolun bittiği yere kadar gömülür.
Sürgünün ucu 2 göz
dışarıda bırakılır.
Artık
iki tane asmanız var.
Bu bahar uyanacak ve sürgün vereçektir.
2. yıl da da
üzüm vermeye başlar.
Anaya bağlı olarak ömür boyu kalabilir. İstenirse
iki yıl sonra bağlı olduğu yerden kesilebilir. Zaten gömüldüğü
3, 4 noktada_ göz yerinde_
kök atmıştır.
Sn rebelrain, sizi
işlettiklerini bende düşünmüyorum.
Sanırım bu uygulama şunun için olabilir ve iyi bir yöntem gibi görünüyor.
Kesilmiş sürgün _çelik_
su dolu şişenin
içinde kök atmaz.
Hemen dışında ve toprakla kapalı gözde kök atar. Zaten su içinde kalan kısım da çürür.
Bu
kurak ya da
sulama imkanı
az yerlerde uygulanabilir.
Böylece
bir noktadan
saçak kök elde edilir ve fidanı
köklemesi çok kolay olur.
Yani bu yöntem
köklendirme ve sonunda
başka yere taşıma için uygulanır.
Yoksa çeliği dikersin, bahar gelince
uyanır, üzerinden sularsın.
Şişe içine
dikmenin ve
gömmenin bir esprisi yok.
Aynı
daldırma yöntemi,
limon ağaçlarında da yapılır.
Bir karış
derine ve bir karış
uzunluk yeter.
Yani
adi daldırma, diğer
ucu
görünecek.
3 yıl sonra
ana'dan kesilir ve köklenmiş bölgenin toprağı
dağıtılmadan özenle kazılır bir başka yere dikilir.
Ve
aşılama gerektirmez.