View Single Post
Eski 05-01-2010, 21:57   #96
Sarıcan
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Enzim Yapımı

Bugün nihayet enzim yapmaya fırsat bulabildim. Kahverengi şeker bir haftadır bekliyordu. İçilebilir enzimle başlamaya karar vermiştim fakat yapacağım ürün biraz çeşit içersin istediğim için evdeki meyvelerle yetinmedim.

Bugün marketten çilek, erik, kivi, mandalina, portakal aldım, evde bulunan elma ve limonuda ilave ederek tam bir kokteyl hazırladım. Bu arada muz koymayı unuttuğumu hatırladım.

Üretim Reçetesi:

1- On litrelik Erikli pet şişenin suyunun yarısını boşattım. Kalan 5 litre Su
2- 500 gr' lık kahverengi toz şekeri içine boşalltım ve erimesi için çalkaladım.
3- Bütün aldığım meyveleri temizce yıkayarak tarife göre 1,5 kg meyve koyacağım hesabı ile her meyveden eşit olabilecek gibi 200-250 gr lık partilere ayırdım.

Sonra portakal, mandalina, kivi, elma ve limonun kabuklarını soyarak daha sonra yapacağım çöp enzim için havasız saklama kabına (Yinemi yoğurt kovası seslerini duyar gibiyim) kaldırdım. Erik ve çileği ise normal hali ile dilimleyerek bütün meyveleri pet şişeye doldurdum.

Meyveler herhangi bir kirlenmeye uğramasın diye doğradığım meyve parçalarını hiç bir yere koymadan direkt şişeye bıraktım. Böylece yeteri kadar steril olmasını sağladığımı zannediyorum.

Şimdi bekleyip göreceğiz bakalım. Biriken meyve kabuklarından da çöp enzim yapmayı düşünüyorum. Onu daha sonra resimlerim. İşte resimler.

Nargile sisteminden bahsetmeyi unuttum. Yarım litrelik yavru pet şişesinide daha önce tarif ettiğim şekilde sisteme ilave ettim.

Eklenen Resimler
    

Düzenleyen Sarıcan : 05-01-2010 saat 21:59 Neden: ekleme
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön