View Single Post
Eski 05-01-2010, 19:50   #148
Yesilguzeldir
/
 
Giriş Tarihi: 02-01-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1
Benim Seram

Merhabalari
Sitenizde yeniyim. İsmim Murat. Bir çok bilgiden faydalandım sitede. Bir de benim katkım olsun istedim umarım faydalı olur. Bugün yaptığım seramın yapım aşamalarını anlatmaya çalışacağım.

Malzemeler:
-1 adet yüksek raflı dolap

Rafların yüksekliği önemli. alçak rafların arka kısmına güneş daha az girecektir. Koctaş tan aldım. 34,90 TL. Daha ucuzunu bulabilirsiniz. Benim vaktim olmadığı için buradan aldım. Bu tip raflı dolapları alırken, mevcut raf sayısını arttırabileceğiniz ve/veya yan yana birden fazla koyabileceğiniz tipleri seçerseniz faydalı olur kanaatindeyim.
- Naylon
Koctaş tan aldım. Metre tülü 3,49 TL. Ancak bu iki katmış. Ben ihtiyacımdan fazla almışım bilmeden. Alırken kontrol etmenizde fayda var.

- Eski dost koli bandı
- Maket bıçağı ve makas, cetvel, kalem
- İzolasyon köpüğü
60x125 tabakası 3,49 TL. Ucuz köpükte kullanabilirsiniz.
- Yardımcılar

Çok önemli bence

Yapmak istediğim, rafın içerisinde havanın rahat dolaşabileceği, yalıtımı gayet iyi bir sera. Havanın rahat dolaşımı, gerektiğinde ısıtıcı kullanıldığında oldukça önem taşıyacaktır. Buna ek olara yalıtım iyi olursa, ısıtma masrafını da iyi yönde etkileyecektir.

Isının kaçabileceği yerlerin başında en alt ve en üst raflar gelmektedir. Bu sebeple izolasyon köpüğünü, en alt rafın altına ve en üst rafın üstüne koydum. Köpüğü rafların boyutlarından gerektiği kadar geniş hazırlayarak, dışına koyacağım naylon ile dolap arasında sirkülason için gerekli hava boşluğu oluştu. Köpük naylonun altında kalmakta. Ayrıca resimde görebileceğiniz gibi hava sirkülasyonu için raflara da delikler açtım.

Yalıtım için köpüklerin yanı sıra bir uygulama daha yaptım. Dolabın etrafını 1 kat naylonla kapladıktan sonra, 1. kattan daha dışta, bir 2. kat naylon daha sardım. 1. kat ile 2.kat naylon arasında yaklaşık 2,5 cm boşluk bıraktım. Bu boşluğu da daha geniş ikinci bir köpük ile oluşturdum.

Böylece dolap içerisindeki ısı ile dış ortam arasında yalıtım sağlanmış oldu.



1. kat naylon sarılmış hali.


Bu da bitmiş hali. Ön yüzdeki naylonlar yukarıya kalkıyor.


Bu gece hava oldukça soğuk. Denemek amacı ile hem dışarıda hem içeride termometre ile ölçüm yaptım. Gayet iyi sonuç verdi.(Dışarısı 3 derece, içi 10 derece).
Aklıma geldi. Bi bardak kaynar suyu en alt rafa koydum. Bir saat sonra içerideki sıcaklık 12 dereceydi.
Isıtmada baya bi ucuz oldu.

Umarım fikir vermesi açısından yararlı olur.
Hepinize sağlıklı günler.

Eklenen Resimler
     
Yesilguzeldir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön