Konu: Tohum Ekme
View Single Post
Eski 26-12-2009, 09:09   #10
yazsonu
Ağaçsever
 
yazsonu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-05-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 81
TOZ TOHuM EKİMİ

Sn triple'nin tekniği de güzel.
En iyisini bulmak için bir uzmana örneğin sn Pakkaner'e sormakta yarar var.
Benim çiçekçilerden duyma tekniğimle ektiğim nierembergialarım çıktılar. Yine de bir daha ekecek olsam bir şeyleri değiştireceğimden eminim.
Torf toprak karışımı bir ortama ekmiştim. Tohumlar o kadar cılızlar ki, torfun irilikleri arasında kökler yeterince nem alamıyorlar, enjektörle azar azar kök yakınlarına damlama yaparak devam ediyorum. Yağmur suyu biriktirdim, bütünüyle de sulamak mümkün ancak bu kez de çürümelerinden endişe ediyorum. Kış günü ışık dozajı yetersiz olabiliyor. Bugün pırıl pırıl güneş var ama ondan da çekiniyorum ve gözlerim üzerinde.

Şekerin zararı olur mu endişesi içindeyim. Gerçi o da kimyasal yapısı ile gübre lere yakın. Yine de hangi ölçüde kullanacağımızı açıklıkla öğrenmemizde yarar var.

Her karışımın en idealini kullanmak pek ekonomik olmuyor. Ben, dağlardan topladığım bitki çürüntüzüne torf karıştırıp ekim yapmıştım. Torf çok su tutucu, toprak daha az tutuyor. Ortalaması uygun.

Toz tohumların çimlenmesinde bir sıkıntım da şu oldu:
Tamam bu teknikle ektiğim tüm tohumlar yüksek oranda çıktılarsa da bir kısmı gelişimini tamamlayamadılar. Niye mi? Torf ne denli su tutucu olursa olsun, toz tohumlar o kadar ince ki, üstüne bir tabaka toprak örtemediğimizden, torfun iri taneleri arasında açıkta kalabiliyorlar. Çimlenme sonrası üzerinrdeki şeffaf örtü de kaldırıldığı için nemi yeterince alamıyorlar. Bunu gidermek için enjektör ile damlama yapıyorum.

Daha oturmuş bir yöntem varasa ben de öğrenmek ve uygulamak isterim. Martta da ekeceklerim var, lobelya gibi.

yazsonu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön