Fermentasyon kovasından çıkan katıların değerlendirilmesi
İki ay önce fermentasyona başlayan mutfak artıkları artık gaz çıkma işlemi durmuş, yani fermentasyonu tamamlamış olmasına rağmen bugüne kadar nasıl değerlendireceğime karar vermediğimden bekliyordu. Bu kadar beklemesine rağmen en küçük bir kokuşma olmaması onu çöpe döküp kurtulmamı engelledi. Bu aynı zamanda yaptığım amatör kovanın çok sağlıklı işlediğini gösteriyordu.
Bu yüzden evde kullanılmayan saksılardan birine yine evde kullanılmayan bir saksının içinde, içine bir miktarda perlit katılmış fakat besleyici özelliği kalmadığı için içindeki bitkisi kurumuş toprağı alarak, fermentasyon kovasındaki katı atıkla bu toprağı karıştırmaya karar verdim.
Saksıya koyduğum toğrak ve fermente katı atığı streç film ile sararak kompost işleminin tamamlanması için bir rafa kaldırdım. Bahara doğru yeni fidelerle denemeyi düşünüyorum. Sonuçlarını yine paylaşırız.
|