View Single Post
Eski 27-11-2006, 23:31   #21
acerpalmatum
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-07-2005
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 193
Yazın kavurucu sıcaklardan koruyun hani şu öğle vakti olan kavurucu sıcaklardan. Ama yaz aylarının en sıcak zamanlarında bile sabah serinliğindeki direk güneşin zararlı olacağını sanmıyorum.


Tabi ki bu sıcak yaz günlerinde sulamanın da önemi büyük. Bu konuda birbirine zıt gibi görünen aynı mantıkta birleşen iki farklı fikir var. Paylaşmak isterim.

1. Görüş : Ağaçların sabah erkenden hatta güneş doğmadan veya doğmasına yakın sulanması yönünde. Bu şekilde ağacın ihtiyacı olan suyu daha öğle sıcağı bastırmadan bünyesine alabilmesi düşünülüyor.

2. Görüş : Ağaçların bu sulama şekliyle bünyesinde çok fazla su tuttuğu ve aşırı öğle sıcaklarında ağacın içindeki özsuyun çok fazla ısınarak ağacı haşlayıp öldüreceği yönünde. bu görüşe göre ağaçlar güneş varken sulanmalı (geçen yıl 2 acer palmatumun bu sebeple öldüğünü düşünüyorum. yeterli su aldığı halde yaprakdan değil gövdeden kuruyarak öldü. Ve ikiside direk güneşteydi)

İki görüşünde sulama zamanları farklı olsada müşterek mantıkları aynı ' 'Bonsailerinizi aşırı güneşten koruyun''. Ben ağaçlarımı günün en sıcak zamanlarında sulamaya gayret ediyorum. Bu zamanda yapılan sulamanın ağaçları (zeminde ıslandığı için) serinlettiğini aşırı sulamanın zararlarından koruduğunu. Birtakım mantar oluşumlarına karşı koruyucu olduğunu düşünüyorum. Yapraklar üzerinde kalan su damlalarının mercek görevi görerek güneş ışınlarının etkisiyle yaprağı yakarak zedeleyeceği gibi bir görüş olsada bu şekilde güneşin tepede olduğu dönemde sulamanın hiç bir zararını görmedim.

acerpalmatum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön