View Single Post
Eski 27-11-2006, 16:35   #16
acerpalmatum
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-07-2005
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 193
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi murare
Güneş bitkiler için çok önemli burası kesin. Peki normalden daha az sulanan, normalden daha az toprak kullanan bonsailerinde normalden daha az güneş ışığını yeterli bulmaları söz konusumudur.
1-Bonsailer normalden daha az sulanmazlar ; Bu bir gövde, Yaprak, Kök oranıdır. binlerce yaprağı olan 300 yaşındaki çınar ağacının su kaybıyla 5 yaprağı olan 30 cm boyundaki çınar ağacının su kaybı aynı olmayacak ve toplamda tükettikleri su miktarı da farklı olacaktır. Ağacımız bonsai de olsa çevre sıcaklığına da bağlı olarak su tüketimi ihtiyacı kadardır ve buna daha az tüketim değil ihtiyacı oranında tüketim demeliyiz.
2-Bonsailer sınırlı bir saksıda doğadakinden daha az miktarda toprak karışımı içinde muhafaza edilirler. Bu bonsailerin besin değeri düşük az miktarda toprakta yetiştirilerek bodurlaştığı düşüncesini çağrıştırabilir. Ama aksine bonsailerin sağlıklı olması için doğadakinden daha sürekli ve dengeli besine ihtiyacı vardır bu dar alanda ve budamaya bağlı ağaçda oluşacak stresi azaltmak için önemlidir. Hatta doğadakinin aksine sağlıklı bir bonsai için mineral takviyeleri ile bu stres daha da azaltılmaya çalışılmalıdır. Bonsailer iyi besin almalıdır.

Alıntı:
Fazla besin yakar fazla su çürütür. Fazla güneş ne yapar.
3-Fazla güneş yakar. bunu özellikle acer palmatum gibi yapraklarında klorofil eksikliğine bağlı olarak kırmızı renk görünen direk güneş ışığına alerjisi olan türlerde daha hızlı gözlemleriz. Bu saksıdaki ağaçlarda daha hızlı şekillenir

Ağacın türü neyse ve doğada ne kadar güneşe ihtiyaç duyuyorsa Bonsaimizde o kadar güneşe ihtiyaç duyacaktır. Güneşin eksikliği durumu kendini bonsaide hiç istenmeyen uzun sürgünler ve sağlıksız dal ve yaprak yapısıyla kendini belli edecektir. Ayrıca Acer palmatum atropurpureum (Kırmızı yapraklı japon akçaağacı ) gibi türlerde yaprakların yeşil olmasına sebep olur.

Bildiklerim bunlar yardımcı olabildiysem ne mutlu.

acerpalmatum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön