View Single Post
Eski 19-12-2009, 10:35   #1
uzaytek
Ağaç Dostu
 
uzaytek's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-07-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 3,991
Türkiye Su Meclisi Genel Kurul Çağrısı

Yaşadığımız dönemde, Türkiye’deki su kaynakları ve bu kaynaklardan hayat bulan ekosistem ile bölgedeki ekonomik ve sosyal yaşamın su ihtiyacı, tarihte hiç olmadığı kadar tehlike altındadır. Bu tehlike, derelerden nehir ve deltalara kadar suyun doğal akışına yapılan plansız müdahalelerden kaynaklanmaktadı r. Su kaynaklarımız, gerekli bilimsel ve hukuki temele dayanmadan, yürürlükteki yasalar ve kamu vicdanı ihlal edilerek özelleştirilmekte ve sayısız baraj ve HES projesinin konusu haline gelmektedir. Hiçbir bilimsel gerçek ile bağdaşmayan “su boşa akar” ifadesi, ne yazı ki bugün yürütülen yanlış su politikasının bir yansıması olarak tarihteki yerini alacaktır.


Devlet Su İşleri (DSİ) başta olmak üzere farklı yatırımcı kamu kuruluşları tarafından yapılan projeler neticesinde bugüne kadar toplam 1 milyon 400 bin hektar sulak alan (yaklaşık Marmara Denizi kadar bir alan) yok olmuş ve nehirlerimizin önemli bir kısmı doğal yapısını kaybetmiştir. Binlerce derenin kullanım hakkı, havza ölçeğinde bir etüt ve planlama yapılmadan HES projeleri yapmak üzere özel sektöre devredilmiştir.


Bu olmusuz gidişatı durdurmak ve tersine çevirmek için Türkiye’nin farklı yerlerinde haklı sivil tepkiler hızla çoğalmaktadır. Anadolu’nun pek çok yerindeki insanlar, kendi su kaynaklarına sahip çıkmak için harekete geçmiş ve çeşitli kampanyalar yürütmektedir.


Konu üzerinde çalışan pek çok kurumun temsilcileri, Haziran 2009’dan bu yana çeşitli ortamlarda bir araya gelerek su konusunda bir ortaklık kurmanın zorunluluğu ve gerekliliği konusunda mutabık kalmıştır. Haziran 2009’da İstanbul'da gerçekleştirilen H2SOS Suyu Arama Konferansı'nda konu hakkında ülke genelinde faaliyet gösteren STK yetkilileri, uzmanlar, avukatlar ve gönüllüler iki gün boyunca farklı alanlardaki sorun ve çabaları paylaşarak, sorumluları bu vahim hatadan döndürmek için güçlerini birleştirme ve ortak hareket etme kararı almıştır. Aynı grup, Ağustos 2009’da Artvin Macahel'de ikinci H2SOS Suyu Arama Konferansı'nda buluşarak ortaklığın yapısını ve kuruluş şeklini tartışmıştır. Macahel toplantısında ve sonrasında, ortaklığın adı “Türkiye Su Meclisi” olarak önerilmiş ve kuruluş çalışmalarını yürüten kişi ve kurumlar arasında geniş kabul görmüştür.


Macahel’de gerçekleştirilen ikinci H2SOS Suyu Arama Konferansı'nda, Türkiye Su Meclisi'nin oluşumu ve yönerge taslağının hazırlanması için bir geçici yürütme kurulu belirlenmiş ve bu mektubu ortaklaşa imzalayan Macahel Vakfı Başkanı Bahattin Sarı, Doğa Derneği Başkanı Güven Eken, İkizdere Derneği Başkanı Kadem Ekşi, TEMA Vakfı Mütevelliler Heyeti Üyesi Ümit Y. Gürses, Doğal ve Kültürel Çevre İçin Yaşam Girişimi Sözcüsü Tuncay Karaçorlu ve HES’lere karşı yürüyen çok sayıda davanın avukatlığını yürüten avukat Yakup Okumuşoğlu geçici yürütme kurulu üyeliğini üstlenmiştir.


Geçici yürütmek kurulu üyeleri, 2009 Eylül ve Kasım aylarında çalışarak Türkiye Su Meclisi Yönergesi ve diğer kuruluş belgelerinin ilk taslağını hazırlamıştır. Hazırlanan taslak, konu hakkında çalışan çok sayıda başka kişi ve kuruma gönderilerek alınan yorumlar ışığında geliştirilmiş ve ekteki halini almıştır. Bu mektupla dikkatinize sunulan taslakta Türkiye Su Meclisi’nin amacı;

“Doğa hakkının anayasal güvence altına alınarak suyun kamu tarafından sahiplenilmesini ve yeni bir su politikasıyla akılcı kullanımını sağlamak ve suyla ilgili yanlış uygulamaları süratle ve kararlılıkla düzeltmek” şeklinde önerilmiştir.


Bu mektubu ve eklerini, kurulması öngörülen su meclisinin ilk Genel Kurul çağrısı olarak tarafınıza sunuyoruz. İkizdere Derneği’nin ev sahipliği ile 16-17 Ocak’ta Rize’de gerçekleştirilmesi öngörülen Genel Kurul’da, ekteki taslak tüzük son halini alacak ve su meclisinin Yürütme Kurulu ile diğer çalışma grupları belirlenecektir. Genel Kurul’un taslak gündemi ekte dikkatinize sunulmaktadır.


Türkiye Su Meclisi’nin kuruluşunun, Türkiye’nin paha biçilmez su kaynaklarının korunması için tarihi önem taşıdığına inanıyoruz. Bu nedenle, Genel Kurul toplantısına katılmanızı ve Türkiye Su Meclisi'nin oluşumuna, ülkemiz su kaynaklarının doğru yönetilmesine ve sürdürülebilir kılınmasına aktif destek vermenizi umut ediyoruz.


Konferansa katılmak için sitedeki kayıt formunu doldurarak iletişim adresine göndermeniz gerekmektedir.

Saygılarımızla

Bilgi : http://www.turkiyesumeclisi.net/

__________________
uzaytek
uzaytek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön