View Single Post
Eski 17-12-2009, 09:25   #567
discovery35
Ağaç Dostu
 
discovery35's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-09-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 128
Bende maddeler halinde cevaplarsam daha kolay olur heralde

1. Evet saksı değiştirmek için boyları yeterli, bence daha fazla bu kaplarda bekletmemelisin. Çünkü bu fidelerin kökleri petlerin diplerine çoktan ulaşmıştır ve büyümeleri yavaşlamıştır ilk günlere nazaran..

2. Fıstık çamlarının aktarım işlemlerinde köklerinin kesinlikle hava almamaları gerekli. Eğer toprak dağılır ve kökleri hava alırsa kurumaları seni şaşırtmasın. Sana önerim; önce pek şişelerin diplerini makasla (köklerini zedelemeden) al.. yuvarlak şekilde.. dik bişekilde toprağa oturt ve yandan pet i yukarıdan aşağı kes.. Daha sonra yanlardan toprak destekleyerek yavaşta pet i yukarı çekerek al.. Pet in içindeki toprak bütünlüğünün bozulmamasına dikkat edersen kökleri hava almaz.. Bunu da başarırsın bence..

3. Fıstık çamı herçeşit toprakta yaşamaktadır. Ancak maksimum gelişme gösterdiği toprak, kumlu topraktır. Ancak bahçen var ve bahçe toprağını zorlanmadan edinebilirim dersen ben bahçe toprağını önericem sana.. Çimlendirdiğin toprak bahçe toprağı olduğu için fideler uyum sorunu yaşamazlar.. Fıstık çamları bahçe toprağında da kumlu topraktaki gibi güzel gelişirler. Endişelenmene gerek yok.. Çok az fark olabilir ama ben yinede sana bahçe toprağını kullanmanı öneririm.. Uyum sorununu ortadan kaldırmış olman bu ilk denemende sana avantaj sağlayacaktır..

4. Tohumlarınız tamamen çimlenmiş ve epey büyümüşler. Ben genel olarak fideler çimlendikten sonra suyu biraz azaltırım. Fıstık çamı suyu çok sevmez çünkü. Toprağı çok kuru olmasın kafi. Biraz nemli olması yeterli gelir. Şunu unutma; fıstık çamına fazla sudan zarar gelir ama susuzluktan zarar gelmez. Tabi çok susuz bırak demiyorum, toprağı orta derecede nemli tutman en uygunu. Yağmur yağdığında arada pencere eşiğine koy ve yağmur suyu alsınlar biraz. Yağmur suyu çok besleyicidir ve büyümeleri hızlanır. Tabi onda da aşırıya kaçma..

Kolay gelsin..

discovery35 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön