View Single Post
Eski 16-12-2009, 22:39   #162
Sarıcan
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Delimus Mesajı Göster
Toprakta yapacaksan 100lük boruyu 2 ye bölüp çok az eğim vererek damla sulama sistemi ile yapıyorlar, mersinde bir işletme benzer bir sisteme sahipmiş , ekonomist dergisinde okumuştum.
Çilekte forumda sanırım envor hocamda yapmıştı,Dikey olarak poşete ekip asıyorsunuz üsten damlama olarak sulanıyor ve böylece max. fide yerleştirebiliyordu.Forumuzdaki tüm çilek çalışmalarını incelemenizi tavsiye ederim.
Sn. delimus,

100' lük boruyu ikiye bölme işlemini tam anlamadım ama bahsettiğiniz yatay sistemse gördüğünüz sistem yağmur olukları ile yapılmış olmalı, 100' lük boruyu ikiye bölmeye gerek var mı?

Yağmur olukları bu işte gayet güzel kullanılır. Eğer diktörgen kesitliler olursa kullanımı daha da kolay olur. Tek sıkıntı açıkta kalan yüzeyden perlitin ışık alarak yosun yapmasıdır. Onun içinde naçizane tavsiyem yağmur oluğunu baştan başa siyah renkli polietilen (torba malzemesi) ile kaplamaktır. Sadece fidelerin sisteme konulacağı yer delinerek fideler yerleştirilir. Böylece çileklerin başka bir yüzeyle temasıda engellenir.

Ayrıca benim çilek deneyimim olduğu için şunu da söyleyebilirim. Çilek kökleri gerek perlitte gerekse (ben en son hydroton kullanmıştım) başka bir malzemede çok kök yaptığı için 70' lik boruyu tıkamıştı ve sulamada problem yaşamıştım. Bu yüzden eğer direkt olarak kökler su içinde olmayacaksa 70' lik boru kullanmayın derim.

Sayın Tabiat hazır marul sisteminde çilek yaptığı için onu ikaz edemedim. Çilekte neden başarısız oldu bilemiyorum ama gerçekten üzüldüm.

Düşey boruda çilek sistemi için Sn. Alone' nin sistemi en güzel çilek örneklerinden biridir ama oda bir türlü başarılı bir grafik çizemedi.

Eğer profesyonel anlamda yapacaksanız en pratik çözümlerden biri Sn. Jibuti' nin düşey sosis modelidir. Yatay sistemde de en güzel malzeme yağmur oluklarıdır.

Başarılar diliyorum.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön