View Single Post
Eski 16-12-2009, 20:59   #156
delphin7
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 26-02-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 35
Merhabalar,

Ben basligi acan ve diger arkadaslarin özel durumunlarindan cok konuya genel olarak bakmak istiyorum


aslinda bu sorunun cözümü devletin özel ormanlari artirmasinda yatiyor gecmiste orman oldugu kanitlanan daha sonra tahrip edilmis ekilmis bicilmis göc sonucu veya topragin verimsizlesmesi sonucu terk edilmis tekrardan sürgünlerin ciktigi tapulu arazilerde agaclara dokunmamak sarti ile köylüye veya sahibine emanet edilmesi en dogru cözüm olarak görünüyor ama ortada cok büyük bir güvensizlik var ne yazik ki!

önce bunun asilmasi lazim. Bu cok uzun bir konu iki tarfinda hakli oldugu noktalar var. tam bir arap sacina dönüsmüs cirkefli bir konu.

orman kenari veya yakinindan yer alanlar veya almak isteyenler. Bulunduklari bölgenin eskiden orman olup olmadigini, gecmisten günümüze nasil tahrip edildigi en rahatlikla google earthdan görüp gercege yakin analiz edip analyabililer..Tabii olaya tarafsiz ve vicdani bakabilmeleri kaydi ile..

söyle bir gecmise göz atarsak:

Ülke ormanlarinin cogunlugu özellikle 1945 de sahislara ait ormanlarinin devletlestirilmesi sonucu ki cok yanlis bir karar oldugu tartisilmaz bir gercek. Bana yar olmayani baskalarina yar etmem mantigi ile yakip yikilmis. 1945 den 1955- 60 a kadar senede 100.000 hektara yakin alan yanmis( simdiki yanginlardan onlarca misli büyüklükde anlasilmasi ve karsilastirilmasi bakimindan yunanistanda ki portekizdeki büyük yanginlar örnek verilebilir) Köylüler yakip yikip tarla acmislar, zamanin politikcilarida baslarina tas yagsin oy kavgasi ugruna milletin malini yakanlara peskes cekmisler. Yasar Kemalin 1950 lerde yazilmis "Yanan ormanlarda 50 gün" isimli kitbinizi okumanizi tavsiye ederim.




Her nekadar son yillarda ciddi bir rehabilitasyon ve agaclandirma calismalari olsada. Türkiye ormanlari kadar civardaki hicbir ülkenin ormanlari son 100 senede bu kadar asiri yok edilip tahrip edilmemis . Bizden bir üste ciksa ciksa iran cikar.

Biz sadece ormanlari yok etmeyip koca bir eko sistemi icindeki canlilariyla birlikte heba etmisiz ör: anadoluda kaplan denilen anadolu leoparini, sürmeli alageyigi kizil geyigi cizgili sirtlani daha ismini saymiyacagimiz bir sürü faunayi

Ne yazi ki ormanlarimizin yaban hayatimizin cevremizin hali bu! Gecmis nesillerin bize biraktiklari diger enkaz yiginlari gibi!

arkadaslar Lütfen artik son 50 senedir sehirlere göc edip belli yasama standartina erisen, deyim yerinde ise eskinin orman-köylerinin cocuklari simdinin ise sehirli sakinleri biraksinlar babalarinin atalarin ormanlari yakip keserek actiklari tarlalarinin pesinden kosmayi,

oralari tekrardan var olduklari ait olduklari ormanlarina agaclarina kavusunlar
Ki milyonlarca yildan beri oldugu gibi. En dogru ve vicdani olan bu!

Lütfen Anadolumuzun ormanlarini koruyalim cogaltalim ki

iclerinde yine sürmeli gözlü alageyiklerin oynasidigi,
gizemiyle, güzelligiyle adeta daglarin efesi olan anadolu leoparinin kuytu köselerini arsinladigi
rengarenk binbircesit orkidelerinin yamaclarini süsledigi
o muhtesem ekosistemine tekrardan kavusun.

Umutlarimiz gerceklesmesi ve daha yesil bir Tükiye olmasi dilegiyle

saglicakla kalin.

Kürsat

delphin7 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön