View Single Post
Eski 09-12-2009, 22:25   #24
Sergüzen
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-01-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 743
Yıldız çiçeği Konusunda bazı bildiklerimiz ve bilmediklerimiz:
1- 28 çeşit yabani yıldız çiçeği vardır.
2- Yabani yıldız çiçekleri de kışa dayanıklı değildir.
3- Yıldız çiçekleri kokmaz. Tek istisna ‘Anemon (Manisa lalesi) türünden “Heini” isimli tür hafif bal kokusundadır.
4- Yıldız çiçeklerinin bazı türleri 9 m ye kadar boylanabilir ve bunlar ağaç yıldız çiçeği diye adlandırılırlar. Üç ayrı türü vardır.
a- Dahlia excelsa
b- Dahlia imperialis
c- Dahlia tenuicaulus
5- Yıldız çiçeğini sürgünden çoğaltma işlemine Ocak ayında başlanır.
6- Yıldız çiçeği yumruları dikimden kısa bir süre önce ayrılmalıdır. (Kuruma problemi)
7- Yeşil renkli yıldız çiçeği de vardır. Mesela Almanyanın Hamburg şehrindeki Yıldız çiçeği bahçesinde. Fakat bu rengin yumrularını maalesef satmıyorlar.
8- Mavi renkli yıldız çiçeği yoktur. Bugüne kadar yapılan çalışmalar başarısız olmuştur. Üretecek olana iyi bir ödül vaadedilmekteddir.
9- Latince ‘Georgia’ nın Yıldız çiçeği (Dahlia) ile ayni çiçek olduğunu biliyormuydunuz? Dahlia, İsveçli botanikçi Andreas Dahlia dan gelir. Georgia ise Rus bilim adamı Georgiden gelir.
10- Top ve ponpon yıldız çiçekleri arasında sadece 1 mm fark vardır. Çapı 5,2 cm ye kadar olanlar ponpon, çapı 5,3 cm den daha büyük olanlar da Top yıldız çiçeği olarak adlandırılır. Örnek vermek gerekirse, Masa tenisi topu büyüklüğünde olanlar ponpon, tenis topu büyüklüğünde olanlar da top yıldız çiçeği olarak adlandırılır.
11- Yıldız çiçeği yumruları çok uzun süre saklanabilir. Ana yumru 2-3 sene sonra ölür fakat ana yumrudan devamlı yeni yumrular oluşur.
12- Yıldız çiçeğiyumruları çok küçük olabildiği gibi, 60 cm çapında olan dev yumrularda olur.
13- Yıldız çiçeği yumruları bazı araştırmacılara göre yenir, bazı araştırmacılara göre de yenmesi halinde gözlere zarar verir.
14- Bazı yıldız çiçeklerinin çiçek çapı 40 cm ye kadar ulaşabilir.
15- Yıldız çiçeklerinde mavi renkli çiçek açan tür yoktur. Çünkü bitkinin gen programlarında anarenk Delphinidin maddesi eksiktir. Mavi rengi veren Delphinidindir. Bunun yanında gerçek kahverenk çiçek açan tüür de yoktur. Kahverengiler hep kırmızımtıraktır.

Sergüzen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön