Konu: Palmiye
View Single Post
Eski 08-12-2009, 13:49   #492
hamibasoglu
Ağaç Dostu
 
hamibasoglu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-09-2007
Şehir: Antalya
Mesajlar: 549
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi özlem göksel Mesajı Göster
sayın hami bey;

sitenizdeki bilgiler için önelikle çok teşekkürler. keşke daha öne okuyabilseydim. size danışmak istediğim çok acil bir konu var mümkünse. bu hafta bahçamizdeki Trachycarpus fortunei cinsi 4 adet palmiyede bahçe içi yer değiştirmesi yaptık. bahçıvan mevsim uygun dedi, kazma kürek ile kökledi, dibine çakıl taşı, özel karışım, humik asit benzeri bir şey koymadı, yaklaşık 50 cm derinliğe üstelik altı baya kayalık bir alana zorla taşları kırarak palmiyeleri dikiverdi. sadece yaprakları bağladı ve gövdeyide ince iple sabitledi. yazılarınızı bugün okuyunca tutamazlarsa diye çok korktum. ayrıca nakil olacak 5 palmiye daha var. ne önerirsiniz? artık yapaak bir şey kalmışmı? şimdiden teşekkürler. saygılar.

Merhaba Özlem hanım,
öncelikle keşke şubat sonunu bekleseydiniz derim. Ancak Trachycarpuslar soğuğa diğer türlerden daha dayanıklı olduğunda bu mevsimde de transplante edilebilirler.

En önemli husus taban geçirimsiz bir yapıya sahipse biriken suyun yeni kesilmiş kökleri çürütmesini önleyebilmektir.
50cm derinde geçirimsiz ve kötü toprak koşulları var ise yüksek (tepe dikimi) dikim yaparak bu sorunu çözebilirdiniz.

Her nekadar palmiyeler derinlere giden kazık kök sistemine sahip değilse de drenajı iyi derin topraklarda daha iyi gelişme gösterir.Yaprakların bağlanması ve gövdenin sabitlenmesi doğru.

Ancak dikim harcı da çok önemli.
Torf,kum,perlit ve toprak karışımı ve de ağaç başı 250gr 15-15-15 npk uygulaması yapmak daha iyi olurdu.Bir sonraki palmiyeleriniz için bunları uygulayın.
Mevcut aktarılan palmiyelerin dibinde su birikmemesine özen gösterin.
selamlar

hamibasoglu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön