View Single Post
Eski 05-12-2009, 22:01   #9
hocam100
Ağaç Dostu
 
hocam100's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-10-2008
Şehir: Denizli
Mesajlar: 3,938
AGAPANTHUS -AFRİKAZAMBAĞI - ŞEFKAT ÇİÇEĞİ - MAVİ TEBER

Alem : Plantae (Bitkiler)
Şube : Magnoliophyta (Kapalı tohumlular)
Sınıf :Liliopsida
Takım .Asparagales
Familya .Agapanthaceae
Cins .Agapanthus
Tur .Agapanthus spp.
Anayurdu Güney Afrika' dır. Etli kalın köklerden çıkar. Dar, cetvel biçimindeki yaprakları bir rozet oluşturur. Yazın büyük bölümünde yapraksız saplar üzerinde başaklarında 2,5-10 cm. büyük mavi veya beyaz çiçekler oluşur. Ilıman yerlerde güney İngiltere de ve Güney Fransa' da kışa dayanıklıdır. 60-70 cm. olan sapları özerinde donuk koyu mavi veya beyaz çiçek verir. Küplerde veya salon çiçeği olarak da yetiştirilir. Haziranda açmaya başlayan çiçekleri Ağustos sonuna kadar göz alıcıdır. Çiçekleri yaprakların ortasından çıkar uzun sap üzerinde yer alır. Güneşli ya da yarı güneşli yerlerde yetişirler. Kaya bahçelerinde kullanıldığı gibi kesme çiçek olarak da kullanılır. Bu bitkiyi duvar önlerinden ziyade sarı çiçeklerin arasında ya da yürüme bantlarının kenarında gruplar halinde kullanılması elverişlidir. Her türlü suyu geçirgen topraklarda güneşten yarı gölgeye hatta ağaç diplerinde karmaşık köklerle bile rahatlıkla yetiştirilebilir, İstanbul’dan Mersin'e ılıman sıcak iklimlerde gelişebilir.
Hep yeşil, kılıç biçimli, ucu aşağı doğru sarkan koyu yeşil yaprakları yan yana dizilmiş gibidir. Bu dizinin ortasından uzayan çiçek sapının ucunda temmuz, ağustos aylarında koyu mavi-mor renkli çiçekleri gösterişli salkımlar halinde açar. Bitki 90 cm'e kadar boylanabilir ve balkonlarda don olayına karşı korunmayla çok iyi gelişir. Agapantus bitkisinin çoğaltılması tohumla olabileceği gibi sonbaharda bitkinin bölünmesiyle de çoğaltılabilir.
Agapantus Bitkisinin Yetiştirilmesi için Gerekli Şartlar:
Toprak: Zengin karışımlı ve geçirgen toprağı seven Apagantus bitkisine uygun toprak hazırlamak için, bahçe toprağına bolca kaba dere kumu ile birer miktar yanmış çiftlik gübresi, yaprak çürüntüsü ve kil karıştırılır.
Su: Kış mevsiminde sulanmaya gerek duymayan Agapantus, yazın ve özellikle Çiçekli olduğu dönemde bolca sulanmalıdır.
Işık: Güneşli ve çok aydınlık yerleri seven Apagantus, üzerine doğrudan gelen güneş ışığı karşısında bırakılmaktan zarar görmez.
Sıcaklık: Serin ve havadar ortamları isteyen Apagantus, kışın en düşük 7 dereceye kadar dayanabilir.
Gübre: Yaz mevsimi boyunca bitkiye ayda iki kez standart sıvı gübre verilir.
Saksı Değiştirme: Apagantus'un kökleri saksıyı sarıp toprağı tükettiğinde, ilkbaharda uygun toprak eklenerek bitkinin saksısı bir numara büyüğü" İle değiştirilir.

hocam100 Çevrimdışı   Başa Dön