View Single Post
Eski 22-11-2006, 13:31   #32
Ali H. ALI
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Herkese merhaba, bu ayin ucuncu sali gununde yaptigimiz bonsai toplantisi biraz farkli oldu, nasilmi? cekilen piyangoda hediye bana cikti, guzel bir bonsai kitabi. Kitap icerisinde daha once bilmedigimiz bilgiler varsa sizlerle de paylasacagim.

Bonsai toplantisinin dunku gundeminde Azaleas[Turkiyede Acelya dendigini saniyorum] ve akcaagaclar vardi.
Ted arkadasimiz azalealar hakinda bilgiler verdi:
Azalea'lar ciceklendigi zaman ic mekana veya ustu kapali bir yere alinmali, sulama usten deyil dogrudan topraga yapilmali, usten yapilan sulamada cicekler olumsuz etkilenip hemen bozulmaya basliyacaklardir. Islanip bozulan bir cicek agacin uzerinden alinmazsa diger cicekleride olumsuz etkileyebiliyor.

Azalea'nin cicekleri kuruduktan sonra agac derince budanir. uzerrinde hic yaprak kalmiyacak sekilde derin bir budamadan, 4-5 hafta sonra kuru gibi duran dallarin uzerinden bircok yeni surgunler cikmaya basliyacak ve bu surgunler bir dahaki yila, buyuyup, cicek yuklu olacak.

Azalea, yari golge ve serin yerleri seven bir bitki, bonsai yapacaginiz azalea'lari telleyip bukerken dikatli olunuz dallari cok kolay kiriliyor.
Turkiyede azalea'nin oldugunu biliyorum , bonsai yapmayi dusunuyorsaniz ve daha onceleri resimlerde gordugunuz agaclar gibi govdelerinin kalin olmasini istiyorsaniz, mutlaka uzun bir zaman[5-6 yil] yere dikip yerde buyuyup gelismesini bekledikten sonra bonsai saksisina olmalisiniz.
Ted'in soyledikleri kisaca yukarda yazdiklarimdi.

Trovor arkadasimiz, bircok akcaagac getirip onlar uzerinde genel konusmalar yapti. Gozunuz surekli akcaagaclar uzerinde olmali, buyuyen surgunler surekli cimcik alimla, geride bir cift yaprak kalacak sekilde alinmali. yeni surgunler alinmazsa agacin sekli kisa surede bozulacak. Bunu onlemek icin agaci surekli cimcikleyip yeni surgunlerin uclarini aldiginiz zaman agaciniz daha derli toplu ve daha guzel duracaktir.

Akcaagaclari, baharin ikinci ayindan sonra yaz sicaklari iyice basmadan onlari golge veya yari golge bir yere almalisiniz, eger surekli guneste birakirsaniz yapraklari gunesten etkilenip bozulabilir.

Resimdeki akcaagac uzun bir zaman bahcede buyudukten sonra sokulup bonsai saksisina alinmis. Bahcedeki agaclardan yapilmis bir bonsai.

Bu sali iyi fotograflar cekemedim o yuzden yalniz iki resim gonderebiliyorum.
Gelecek ayin ucuncu salisina kadar hosca kaliniz.

waverley bonsai clup .1 002.jpg
Ted azalea' lar hakinda bilgi verirken.

waverley bonsai clup .1 005.jpg
Bahceden sokulup bonsai yapilmis akcaagac.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön