View Single Post
Eski 22-11-2009, 01:07   #1039
Halil Önen
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi efe-can Mesajı Göster
Bir Bilene soruyorum;

İzmir'in Menderes İlçesinin Çile köyünde bahçem var. Tüm zeytinlerim GEMLİK cinsidir. Yaşları 1-7 arasındadır.

İki yıl önce yeni yeni zeytin verdi 4,5 kg dan 1 kğ yağ almıştım.
Geçen yıl yine ortalama aynı oranda yağ aldım.
Ancak bu yıl ortalama 8 kg dan 1 kg yağ aldım.

Diğer komşularım da ortalama 4.5 kg dan 1 kg yağ aldı.

Bunun sebebini anlayamadım. Bir bilen var ise lütfen aydınlatırmısınız. Teşekkür ederim.
Sn.efe-can,
bi defa ben bir bilen değilim, ama aday adayıyım. Aynı dertten muzdaripdik ve konseyi topladık olasılıkları sıraladık. Dersimizi çalıştık.
Sn. scuba 65 de sormuş; 400 kg. zeytinden den 40 kg. yağ almış. Ve sormuş.

Şimdi 3 bilinmeyenli bir denklem bu ve uzun yazacağım sizden başka kimse okumuyacak. Olsun varsın...

10 kg. zeytin den 1 kg. yağ alınıyorsa... (millet burada 3 kg dan alıyor.)

1_ Zeytin kurtlanmıştır, yere düşmüştür yani dip zeytinidir.

Kesinlikle ayrı yağı çıkartılmalı, sağlam zeytinlere karıştırılmamalı. Tane içinde galeri açan kurt, tanenin yumuşak dokusunu bozar. yağın kaçmasına sebeb olur, kaliteyi düşürür ve asit oranını yükseltir. Tane toprağa deymemelidir. Asit oranı 1 ya da 2 idealidir.

2_ Toprakta mineral (besin) eksikliği vardır.

Zeytin ağacının kökleri en çok 90 cm. derinliktedir. Kazık kök 1 m. yi biraz geçer. Eğer toprak fazla geçirgen ise toprağın içindeki mineraller 80 cm. nin altına düşer ve kökler iyi beslenemez, tanede yağ oranı düşer. Toprak tahlili yapıp hangi mineraller eksiki se giderilmelidir.

3_ Toprak derin sürülmüştür.

Zeytinin kökleri yüzeye yakın olduğu için derin ve köke yakın sürülemez. Saban besleyeci ince kökleri keser ağaç yeterli besini alamaz. Diyelim ki, 3 yıl sabanla derin sürdünüz hep derin sürülmelidir. 3 yıl sığ sürdünüz (çapa) ertesi yıl derin sürerseniz o yıl kılcal kökler kesilir ve ağaç beslenemez. Ne ile hangi derinlikte sürüyorsanız ömür boyu öyle sürülmelidir. Ayrıca zeytin çok sürülmez. Unutmayın dağlarda hiç sürülmeden zeytin ağaçları da güzel meyve verir.

4_ Yağ hanede, yüksek oranda yağ prinaya kaçmıştır.

Kontinenin (yağı çıkaran sistem) su sıcaklığı iyi ayarlanamazsa yüksek oranda yağ prinaya (posa) gider. Prina yani posa kuru ve sıcak olmalıdır. Eğer bacadan lapa lapa düşüyorsa yağ oranı yüksek demektir. Yağ oranı yüksek prina para yapar diğeri pek yapmaz. Prina da satılır. Otamatik son model kontinelerde yağ çıkartılmalıdır. Onlada yağ asitik oranı da düşük olur.

5_ Fabika sahibi hak' ını fazla almıştır.

Bazı fabrikalar hak olarak % 8..% 10..% 12..% 15 hak alır. Bu kadarı; Hakkı mıdır? Ne kadar hakkıdır, Hakkı'ya sormak gerek.

6_ Siz diyelim ki; 40 kg. dan 10 çuval zeytin teslim ettiniz ve gözlerinizin önünde çekildi, 400 kg. geldi. Ertesi gün gel yağını al dendi. Elinizde 400 kg. zeytin var. Tabii kağıtta öyle yazıyor. Yağ çıkacağı zaman 2 çuvalı unutuldu, başkasınınkine karıştı ne bileyim 2 cuval uçtu diyelim. Siz aslında 38 çuval zeytinden yağ aldınız. Olamaz mı? insanlık hali.

7_ Zeytin hasatı erken yapılmıştır.

Yukarıda Sn. Melih Bakırcıoğlunun dediği gibidir. Önemlidir, okuyalım lütfen.

8_ Çalınmıştır.

Olmaz olmaz demeyin, tecrübeyle sabittir. Hiç bir yağ hane sahibi bunu yapmak istemez. Bu kötü bir reklamdır. Adama fabrika kapattırır, dedikodusu bile kötüdür. Çalan olduysa sahibinin mutlaka haberi yoktur.

9_ Bazı zeytinlerin yağ oranı düşüktür, susuz kalmıştır, ancak 10 da 1 yine yüksektir. 8 de 1 normal olabilir.

10 da 1 yağ alıyorsanız yukarıdaki seçeneklerden 8. seçenek hariç _ çünkü bunda sınır yoktur_ mutlaka en az 2 ya da 3 olasılığın bir araya gelmesi gerekir.

Not: Bu yıl zeytin sineği çok yoğun oldu buralarda insanlar yemeklik bile yapamadılar. Kalite düştü, asit oranı 4 den 8 lere kadar çıktı. Tabii ilaç kulanmayanlar...

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön