View Single Post
Eski 16-11-2009, 10:58   #156
ceromaya
Bitkisever
 
ceromaya's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-07-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 67
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi limon Mesajı Göster
Merak ettiğim şu, mantarın o sabah toplandığından eminseniz, buzdolabında 1 gün beklese bile olmaz mı? Hiç bir zaman 1 günden fazla bekletmiyorum ama marketlerde satılanların üzerindeki etiketlere bakarsak, raf ömürleri 1 haftaya yakın görünüyor.

Peki, son kullanım tarihini kim, neye göre belirliyor? Bu kadar tehlikeliyse, günlük sütler gibi satılması gerekmez mi? Hemen hepsi, köpük tabaklarda, streç filmle örtülü satılıyor, bunun da engellemesi gerekmez mi? Peki, yıkanıp, beyazlatılmış olanlara ne demeli?
Sevilay hanımın da bahsettiği gibi 'mantarı balık gibi görmemiz' gerekiyormuş. Aldığınız balığı buzdolabında bekletip pişirdiğinizde nasıl ilk günkü tazeliğini ve lezzetini yakalayamıyorsanız, mantarda da aynı durum söz konusuymuş. Son kullanma tarihi hakkında da yine balıklardan yola çıkarak şöyle bir örnek verdi Jilber bey:
'Balık alırken nasıl gözlerine, parlaklığına, solungacına bakarak veya dokunarak anlıyorsanız tazeliğini, mantarda da aynı şey söz konusudur. Kimisi bir metre öteden tanır taze balığı, kimisine bayat balığı taze diye kakalayıverirler.'

Streç filmlerin delikli yapıya sahip olduğunu, naylon torba gibi olmadığını, beyazlatılmış mantarların da çamaşır suyuyla beyazlatıldığını ve bunun da ne kadar sağlıklı olabileceğine bizim karar vermemizi söyledi...

ceromaya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön