View Single Post
Eski 14-11-2009, 18:43   #370
kgursan
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Red face

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Nariel Mesajı Göster
Sayın kgursan, bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim. Ancak pekçok sorum daha var

1. Çiçekleri toplayıp kutuladıktan sonra mezata nasıl göndereceğim, yani alıcılarla nasıl irtibata geçeceğim?
2. Yetiştirdiğim zaman kesin alıcı bulacak mıyım? Yetiştirmeden önce alıcılarla anlaşmam mı gerekiyor?
3. Frezya başaklarının kaç tanesi tam olarak açınca çiçekleri toplayacağım?
4. Mezata yollarken ortam koşulları ne olacak? Soğutuculu ortamda mı yollayacağım?
5. Soğanları sökmeyip yerinde bırakırsam ne olur? Çünkü geriye kalan 2 ay boyunca serayı sanırım başka bitki için kullanamam.
6. Sizin bildiğiniz, Mersin ve çevresinde frezya üretimi yapılıyor mu?
7. Sera kurulum masrafı ne kadar olur acaba? (şu an tarla bile yok elimde ya hadi hayırlısı..)
8. Sürekli serada durup ilgilenilmesi gereken bir durum mudur kesme çiçek yetiştiriciliği? Yani ekim ve gübreleme yapsam, otomatik sulama sistemi kursam ve şehir dışında okula devam edip uzun aralıklarla seraya uğrasam çok kaybım olur mu?

Çok sordum kusuruma bakmayın, okulumdan bu sene mezun olursam en azından bir yıllığına dinlenip, bu arada da bu sera işini denemeyi planlıyorum.
Sevgili nariel., Sorularını cevaplayacağım ama SAKIN FREZYA (veya çiçek) ÜRETECEĞİM DİYE UĞRAŞMA !!tarımsal üretim işleri okumuş insanlara göre değil. Hiç okumamış ile (Köylü) okumuş insan arasındaki bu yarışa girme. kaybedersin. Çünki., Üretim genel de aile işi dir. işçilik ücreti vermeyince para kazandı gibi görünür.
Düşünsene Hiç iş yapmasan bile 1 yıl uğraşıyorsun, haftada en az 3-4 gün gidip sulamasını, ipini, ilacını , gübresini düşünüyorsun. sadece 1 akşam don olayında tüm emeklerini kaybediyorsun. Bu riske rağmen malı çıkardın. Binlerce çiçeği tek tek demetleyip pazara gönderiyorsun ve sonuçta masraflar hariç eline 1500-2000 TL/yıl geçiyor. Yani ayda 150 TL, bu işin neresi cazip??

Bir de şu var, bir bulaştın mı çıkması oldukça zor.

Şimdi gelelim cevaplara:
1. Çiçekleri kutulayıp kamyaona teslim edince işin bitiyor. Çiçek kamyonu onları mezata götürüyor, mezatlarda Ucuz veya pahalı satılıyor, boş kutu tekrar kamyonla bıraktığın yere geri geliyor, Satışı gösteren fatura da beraberide getiriliyor. Parasını yaklaşık 2 ay sonra senin hesabına geçiyor kooperatif.
Ne kadar kolay değil mi?
2. Başakları açmadan toplayıp göndereceksin, tabi toplayabilirsen! Normal kamyonla taşınıyor.
3. Soğanları mecburen sökeceksin, ve Eylül-Ekim d tekrar dikeceksin. Mersin civarında frezyacı yok, gülcü var ama sanırım Antalya da frezyacı da var.
4. Elbette sürekli ilgilenmek gerekiyor. Yok öyle "Saldım çayıra mevlam kayıra" Yani buğday ekersin, bir gübre verir hasat zamanı biçersin. Ama çiçek üretimi öyle değil. 10 gün Tatile çokanlar evdeki çiçekleri ne yaparlar?
5. Sera kurulum masrafı değişik. En az yüksek tünel için 300 m2 si -3000-4000 Tl tutar + diğer elektrik,sulama, ilaç makinası vs masraflar.
En iyisi sen Nisan gibi yalovaya bi gel, hem çiçek toplarsın ve görürsün, hem de daha detay bilgi veririm. Tabi ki fotoğraf makinanla beraber geleceksin.
Hadi kolay gelsin.


Düzenleyen kgursan : 14-11-2009 saat 18:46 Neden: ilave bilgi
kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön