Halil Bey, yağmurlar bize tatil fırsatı verdiği için sitemi zi incelemeye başladım.
Büyüklerinizin söylediği doğrudur. O dönemlerde zeytinlere hep yağ gözü ile bakıldığından 15 kasımdan önce hasata başlanmazdı. BU olgun meyvenin suyunu salıp, yağlanma oranının yükselmesi ile ilgilidir.
Yeşil zeytinin yağ oranı daha düşüktür ama meyvemsi aroması daha yoğundur.İlk sıktırdığım domat zeytinlerinin yağ oranını siz hesaplayın. 724 kg zeytin sıkılmaya gitti, çıkan yağ 73 kg,alınan hak 8,7 kg elime geçen yağ 64,3 kg. yani 10 kg da 1 kg yağ almışım bu yağdanda fabrikaya %12 hak vermişim.
Edremit zeytinindende 8,82 kg da 1 kg yağ aldık ve %12 hak verdik.
Yeşil zeytini limon sarısı renge geldiğinde toplarsanız en makbulü bana göre odur. Büyük tarlalarda bu iş için dört beş defa ayni ağaca gitmek demektir ki, büyük külfettir.
Hoşçakalın.
|