View Single Post
Eski 12-11-2009, 22:45   #7
Sergüzen
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-01-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 743
Yıldız Çiçeklerinin Bakımı
Gübreyi yumruyu ekerken açtığınız çukura karıştırın veya ilkbaharda tarhlara verin. Gübre olarak yanmış sığır gübresi veya kurutulmuş boynuztozu verilmesi daha verimli olur. At gübresi içinde fazla miktarda amonyak olduğu için verilmemelidir. At gübresi amonyaktan dolayı ısıyı çok arttırdığından yumruları yakar. Her bir kök için yarım yemek kaşığı boynuztozu yeterlidir. Eğer ilkbaharda yumruların dikiminden önce dikim alanlarına Thomas-Kali (özel fosfor-potasyum gübresi) verilirse toprak zararlılara ve hastalıklara karşı korunmuş olur ve çıkan sürgünler de gür çıkar. Genelde ağustos sonundan itibaren gübre verilmemelidir. Verilirse bitki aşırı gübrelenmiş olur. Kimyasal gübrelerdeki azot bitkinin boya gitmesine ve zayıf uzun sürgünler oluşmasına neden olur. Bundan başka azot bol miktarda yaprak oluşmasının da nedenidir. Organik gübreler veya boynuztozu kullanılması önerilir.
Thomas-Kali: İçinde magnesium, kükürt, sodyum, suda çözünen silikatasidi ve iz elementleri bulunduran bir fosfor-potasyum gübresidir. Üreticiye göre değişik kombinasyonlar ihtiva eder.
Yıldızçiçeklerinin bakımı kolaydır. Yıldız çiçeği kanaatkar bir bitkidir. Uzun ve sıcak yaz günlerinde bitkiler sabah veya akşam her gün dibden sulanmalıdır. Çok sıcak olan gündüz saatlerinde sulama yapılmamalıdır. Eylül sonundan itibaren de sulama daha seyrek yapılmalıdır.
Bazı sürgünlerin tepeleri kırılırsa geriye kalan sürgünler daha iri çiçek verirler. İri çiçek için seyreştme(kırma) işlemi yapılmalıdır. Mesela daha zayıf görünen goncalar koparılırsa geriye kalanlar daha iri olurlar. Yan goncalar rahatlıkla koparılabilir.
Yıldız çiçekleri kesme çiçek olarak da değerlendirilir. Kesim işlemi sabah saatlerinde yapılmalıdır. Düzgün bir makas ile kesilen çiçeklerin saplarındaki yapraklar temizlenip (yapraklar vazoda çürüyerek vazo ömrünü kısaltır) vazoya konduklarında bir hafta on gün dayanırlar. Fakat vazonun suyu her gün değiştirilmeli ve her gün sapların altından 1 cm kadar kesilmelidir. Vazoya soğuk su yerine ılık su konması süreyi uzatır. Vazoya şeker türü ilaveler yapılmamalıdır.
Yıldız çiçeğinin tarihçesi: Meksika kökenli çiçeğe literatürde neden Dahlie deniyor? Bu isim İsveçli botanikçi Andreas Dahl anısına 1791 yılında İspanyollar tarafından verilmiştir. (Dahlie pinnata) Amerikanın keşfinden sonra İspanyol Hernando Cortez Meksikada Azteklerin bahçelerindeki Dahlie rı çok beğenmiş ve beraberinde 1520 yılında ilk defa Avrupaya getirmiş. On sekizinci yüzyılın sonlarına doğru Mexico City botanik parkı müdürü Dahlie tohumlarını İspanyaya 1790 yılında göndermiştir. Böylece Dahlie Avrupada da yetiştirilmeğe başlanmıştır.
Yıldı çiçeklerinin sınıflandırılması konusunda tartışmalar hala bitmemiştir. Fakat genel kabul gören görüşe göre yıldız çiçekleri on gurupta toplanmıştır.
1- Basit çiçekli dahlie
2- Anemon (Manisa lalesi) çiçekli dahlie
3- Yakalı dahlie
4- Nilüfer dahlie
5- Dekoratif dahlie
6- Top dahlie
7- Ponpon dahlie
8- Kaktüs dahlie
9- Yarı (semi) kaktüs dahlie
10- Muhtelif (Divers) dahlie (orkide dahlie, Katmerli, vs. Dahlie gibi)
Yıldız çiçeklerinde mavi,siyah, ve kahverengi tonlar yoktur. Yıldız çiçekleri kokmaz. Tek istisna, Anemon sınıfından ‘Heini’ isimli türü hafif bal kokusundadır. Yıldız çiçeğinin gen programında koku geni yoktur. Bu güne kadar çok araştırma yapılmasına rağmen sonuç olumsuzdur.
Yıldız çiçeğinin çiçek yaprakları salatalara ilave edilebilir veya tek başına salata olarak yenebilir. Benim yaptığım salata da eflatun yapraklar sarı yapraklardan daha lezzetli idi.
Tarif: Bir yıldız çiçeği çiçek yaprakları ayıklanır ve yıkanır. Yeteri kadar zeytin yağ ve balsamig sirke veya normal sirke ilave edilir. İsteğe göre üzerine baharat (Pul biber, kuru nane, kuru kekik vs.) ilave edilir. Görüntü çok güzeldir.
Yıldız çiçeğinin likörü Almanyada epeyce meşhurdur. Meraklı olan deneyebilir.

Sergüzen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön