View Single Post
Eski 09-11-2009, 17:33   #62
kgursan
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Giriş sayfasında kabak tatlısı görünce dikkat kesildim. Bazı bilgi ve deneyimlerimi aktarmak istedim. mesajların hepsini okudum. Mutlaka her tarifin değişik bir değeri var benim tarifim basit ama püf noktalaraı olduğunu düşünüyorum kendi kendime.

övünmek gibi olmasın ama benim yaptığım kabak tatlısını yiyenler beğenir.

Özelliği nedir?

1. Malzeme iyi olacak. Kabak sulanmış olmayacak, gelişmesi normal olacak, yani et kalınlığı çok ince ve çok da kalın olmayacak. Et rengi oldukça kırmızı olacak. yetiştirme aşamasında çok sulanmış kabaklarda bu kırmızı renk açılır, çok çok kuru hiç sulanmamış bakımsız, hastalanmış (genellikle külleme) bitkilerin kabaklarında da et kalınlığı çok ince olur. Tabi bal kabağının çeşidi de önemli Adapazarı kabağı kumsal topraklarda iyi gelişen bir çeşittir.

2. şeker miktarı da önemli oluyor. Çok şeker aşırı tatlıi reçel gibi oluyor kabağın tadı kayboluyor, yemesi ağır oluyor, çok az şeker de kabağı tatsız ve yavan bırakıyor, bir de sulu kabak ise hepten yavan oluyor. Bana göre Ölçü : 1Kg. kabak için 200-250 gr. Toz şeker uygun bir tat veriyor.

3. Pişirme tekniği: Bu da önemli. Ben Kabakları soyuyorum,iri parçalar halinde doğrayıp, yıkayıp tencereye koyuyorum. Doğal olarak bir miktar su da tencereye geliyor. Şekerini ilave edip(üzerine serperek) KISIK ateş de ağır ağır pişiriyorum. Başlangıç da dibi tutmasın diye 3 kg kabak için 0,5-1 çay bardağı kadar su konabilir. Başka su koymayın.
Kabak kendi suyunu salıyor, su ravak oluncaya kadar pişirmeye devam ediyorum. Yaklaşık 1-1,5 saat kendi suyu ile pişen kabak yumuşuyor ve suyu da az kalıyor ve indiriyorum. Buradaki önemli nokta Asla su ilave etmeyin. İkinci önemli nokta çok dik tencerede pişirmeyin, kendi suyu üstteki kabakları da örtsün.

4. Soğuduktan sonra tabağa 3-4 dilim alıp üzerine ceviz koyup servis edin.

Afiyet olsun . Dün pişirdiğim kabak tatlımı yiyeceğim izninizle.


Düzenleyen kgursan : 09-11-2009 saat 17:34 Neden: Paragraf düzeltme
kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön