View Single Post
Eski 07-11-2009, 14:29   #8
Lonicera
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Arkadaşlar bugün havanın da çok güzel olmasını fırsat bilerek, makilik alanlara gezintiye çıktık. Civarda dolaşa dolaşa askeri bölgenin hemen sınırlarına gelmişiz. Tam dikenli tellerin yanında 4 tane ağaç gördük. Bunların oraya sonradan dikildiği belliydi.Yaklaşık 2-2,5 metre boyunda. Üstünde aynı Shepherdia gibi bir sürü salkım şeklinde kırmızı meyveleri vardı. Yanına gidip biraz kopardım. Yakından bakınca meyvelerin üstünde aynı minik beneklerden mevcut. Yarada sığınıp bir kaç tane ağzıma attım. Önce hafif buruk bir tat geliyor, ardından ekşimsi tatlı bir lezzet oluşuyor. Açıkça ben lezzetini beğendim. Meyve üzerindeki benekleri görünce dedim acaba güz zeytininin bir akrabası olabilir mi?

Meyve büyüklüğü leblebi tanesinin yarısı kadar, çekirdek tam zeytin çekirdeğinin minyatürü şeklinde. Yaprak ise yukarıdaki gibi zeytin yaprağı şeklinde değil, daha geniş ve ince. Resim çekmeyi çok istedim nöbetçilerin gözü hep üstümüzdeydi)

Aklım o ağaçlarda kalarak geri döndük. Şimdi bir merakla iyice inceledim. Yaprak yapısı ve tadı benzese güz zeytini diyeceğim, ama değil. Elimdeki meyvelerin resimlerini çekip buraya yüklememin bir faydası yok, çünkü tıpatıp güz zeytini gibi. Shepherdia(güz zeytini)' nın tadının acı olduğu belirtilmiş. Buradan da kaybediyor, yapraktan da. Peki bu güzel tesadüf sonucu gördüğüm bitki ne olabilir? Yaklaşık 6 saat önce 15-20 adet meyveyi yemiştim, hala zehirlenme belirtisi de yok)

Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön