Konu: Palmiye
View Single Post
Eski 30-10-2009, 10:52   #468
hamibasoglu
Ağaç Dostu
 
hamibasoglu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-09-2007
Şehir: Antalya
Mesajlar: 549
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sevilla Mesajı Göster
Sayın Hamibasoglu, benim gibi palmiyeler konusunda pek bilgisi olmıyan insanlara yardımcı olduğunuz için öncelikle çok teşekkür ederim.Benim kanarya adaları hurması yani phoenix canariennsis'im var. Malesef seneler önce evimin duvarına çok yakın dikmişim. Resimdede göreceksiniz.İlerleyen zamanda gövdesi dahada çok kalınlaşınca bir sorun olacağını düşünüyorum. Acaba ne yapabilirim?Birde ilk defa bu sene üzerinde oluşan yelpaze gibi oluşum oldu, üzerindede sarı küçük taneler tohummuş, lakin tohumlar kararmadan hala sarı iken dökülüyor.Bu tohumları toplasammı? Açıkcası ne yapmam gerektiğini bilmiyorum.Devamlı biri dökülüp başka bir yelpaze şekli üzerinde sarı tanecikler oluşuyor. Eğer bunlar ekilince çıkıcak olan tohumlarsa ziyan olacak diye çok üzülürüm.Başka bir saksımdada oluşan bitkinin (resimdede gördüğünüz üzere)palmiye olduğunu sanıyorum,şu anda bahçemde yazın içeriyemi almalıyım acaba? Ne yapamam gerektiği konusunda beni aydınlatırsanız çok sevinirim. Şimdiden çok teşekkür eder sağlıklı uzun yıllar dilerim.
MERHABA,
Evet bu hata çok yapılıyor.Sadece palmiyeler için değil,diğer türler de ileride nasıl bir form yapısına sahip olacağı düşünülmeden öylece dikiliyor.
Phoenixlerin çevresinde en az 4/5 m.boşluk olmalıdır.Eğer imkanınız ve daha açık bir bahçe bölümünüz var ise Nisan gibi söküp transplantasyon yapabilirisiniz.Bu konuda bilgili bir fidanlıktan yardım alın.
Oluşumdan kastettikleriniz Çiçek kurulu.Ancak besin ve ışık yeterli olmayınca olgunlaşmadan dökülüyorlar.Yani dökülenleri toplamanızın bir anlamı yok.Zaten bu geç oluşan çiçek kurulları pek verimli tohumlar oluşturmaz.Olgun Phoenix canariensis tohumarı yaklaşık olarak iğde renginde ve büyüklüğünde olur.
Saksınızdaki bitki de bir palmiye.Evet kış aylarında ışıklı bir iç mekan konumlandırması daha iyi olacaktır.

hamibasoglu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön