View Single Post
Eski 06-06-2005, 18:32   #15
Kagan
Ağaç Dostu
 
Kagan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-04-2005
Şehir: Erzurum
Mesajlar: 216
Lensler hakkında

Lensleri (objektifleri) beşe ayırabiliriz:
1. Normal (50 mm)
2. Geniş açı (50 mm'den küçük)
3. Dar açı (50 mm'den büyük)
4. Zoom (değişken odak uzunluklu)
5. Balıkgözü (çok geniş açılı)

50 mm'lik normal lensler insan gözünün algılama açısına eşit görüntü vermekteler. Her tür çekimde kulanılabilirler.

Geniş açılı lensler daha çok manzara, ev içi çekimlerinde ve alan derinliğini arttırmak istenildiğinde kullanılırlar. Yakındaki nesneleri büyük, uzaktakileri küçük gösterirler, perspektifi abartırlar.

Dar açılı lensler uzaktaki nesneleri yakınlaştırmak, alan derinliğini azalmak için kullanılırlar. Ürkek hayvanların yanına yaklaşmadan çekiminde ve portre fotoğrafçılığında daha çok kullanılırlar. Perspektifi basıklaştırılar.

Balıkgözü objektifler geniş açılı objaktifledir. Ama açıları daha geniştir yani daha çok alanı görüntülerler ama perspektifi çok bozarlar (özellikle kadrajın kenarında).

Zoom objektiflerin sabit odak uzaklıkları yoktur. Dar açılı ve geniş açılı objetiflerin bileşimidirler diyebiliriz.

SLR makinaların objektifleri değiştirilebilir. Kompakt makinelerin objektifleri ise sabittir.

Lensler hakkında veridiğim yukarıdaki bilgiler 35 mm film kullanan klasik makineler için geçerlidir. Dijital makinelerde iş farklılaşır. Şöyleki:

SLR makinalarda değişen lens kullanılırken dikkat edilmesi gerekli bir nokta da, odak uzunluğu dikkate alınırken dijital makinanın algılayıcısının da göz önünde bulundurulmasıdır. Eğer dijital SLR makinanın algılayıcı fiziksel boyutu 35mm film boyutundan farklı ise, lensi ona taktığımızda odak uzunluğu değişir. Örneğin, 20x15mm algılayıcı olan bir makinaya 35mm için 50mm olan bir lens taktığımızda, lens 35mm standardında 90mm gibi davranır. Bunu aşağıdaki formülle hesaplayabiliriz.


35mm_Film_boyu x 35mm Odak uzunluğu
Yeni odak = -------------------------------------------------------
Dijital SLR Algılayıcı Boyu


36 x 50
Yeni odak = ----------------- = 90mm.
20

Bu konuyla ilgili son olarak, dijital zoom hakkında birkaç söz söylemek istiyorum. Dijital zoomun, evinizde bilgisayarınızı kullanarak yaptığınız büyütmeden farkı yoktur. Hatta bu iş için kompleks matematik hesaplamalar ve algoritmalar kullanıldığı için, işlem gücü daha iyi ve kuvvetli olan bilgisayarınızın bu işlemi dijital fotoğraf makinanızdan daha iyi yapması daha yüksek bir olasılıktır. Bu nedenle dijital zoom özelliğinin pek önemsenmemesi gereklidir, zoom konusunda optik olan zoom esastır. (kaynak: http://www.fotografya.gen.tr)

Kagan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön