View Single Post
Eski 25-10-2009, 00:48   #64
tasdelenmurat
Ağaç Dostu
 
tasdelenmurat's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-03-2007
Şehir: samsun
Mesajlar: 207
Bende adenium tohumu aldım. 3 çeşit adeniumum var. Toplamda 15 tohum. Bir işe başlayınca bayağı önaraştırma yaparım. Web'te bayağı bir araştırma yaptım ve ağaçlar.net sitemizdede.

Youtube'da adeniumlarla ilgili bayağı bir video var. İki adeniumu birleştirme videoları bayağı hoşuma gitti. Çiçek açınca bir bitkide değişik renkleri görmek bayağı hoş. Bende izlediğim videolara bakarak herhalde 3 adenium çeşidini bir gövdede birleştirmeye çalışacam. Sınır tanımazlıkta son nokta. Ama ortaya güzel bir şey çıkar herhalde.

Sizlerle şu olayı paylaşmak istiyorum.

Adenium-Flat-Grafting.jpg

Bu resme bakarsınız. İşaret parmağınızın yarısı kadar bir adenium dalını kesiyorsunuz. Hiç yaprak olmayacak. Alttan ve üst kısmından düz olarak kesiliyor. Başka bir adenium'da ister aynı ebatta, isterseniz daha geniş ebatta
( Olabildiğince aynı ebat tavsiye ediliyor, ama geniş ebatında zararı yok ) iki adenium kolayca birleştiriyorsunuz.

Adenium yetiştiricilerinin çok fazla adenium üretmede kullandıkları bir yöntem varmış. Tavsiye edilende bu, bir kaç adenyumunuzu sırf kök sistemini kullanmak, bir damızlık gibi bir köşede saklamak, onların sırf köklerine yeni adeniumları aşılamak gibi bir sey.

örn : Başlıktaki bir resimde olduğu gibi, elinizde bir adenium var ve adenyumunuzun en azından birkaç kök sistemi var. ( ana gövdenin yanlarından değişik yönlere giden kökler ) bir kökü gövdeden ayırıyorsunuz ve gövdeden bir dalı keserek buna ekliyorsunuz. Değişik aşılama biçimleri, bir videoda adam kökün üstünü temizliyor zımpara yapar gibi bıçakla, kestiği adenium dalını ( düz kesim ) köke iple bağlıyor. Kökle dal birleşiyor. Güçlü kalın kökten gelen enerji yeni adeniumu hızlıca büyütüyor.

Yukarıda verilen örnek en çok ficuslarla adenium köklerini birleştirmede çok kullanılıyormuş, bunuda yeni öğrendim. Şahsen bundan bir kaç yıl önce aldığım bir ficus natasha bitkisinin altındaki yapı şimdiki bilgimle adenyum köküymüş meğersem. Ficus dalını, adenium köküne monte etmişler.


Düzenleyen bonsaisan : 25-10-2009 saat 02:20 Neden: Kulanılan kelime itici bir kelime
tasdelenmurat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön