View Single Post
Eski 15-10-2009, 12:50   #1474
Ali H. ALI
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kalambaklı Mesajı Göster
Değerli hocam Ali H.Ali; Bu gün eski bir bonsai ustasıyla (aynı zamanda ege süs bitkileri üreticileri ve peyzaj uygulamaları derneği başkanı) yaptığım görüşmede; Bu sanat dalının ilk çinliler tarafından mabet alanlarında insanlara sabır + huzuru göstermek amacıyla uygulandığını ve ayrıca bonsai bir ağac veya bitkinin hiçbir özelliğinle oynamadan minyatürleştirme sanatı olduğunu öğrendim.
Bu konuda bana düşüncelerinizi yazarmısınız.
Saygı ve sevgilerimi sunuyorum.
Sayin kalambakli,
Pen-jing(Japonyada bonsai kelimesi olusmadan once Cindeki ismi Pen-jing di ve bu gun de cinde pen-jing diye biliniyor, Joponlarin cinlilerden alip gelistirdigi bonsaiye bircok kati kurallar da eklediler oysa cinde yapilan pen-jing daha dogal gorunumler sergiliyor) ve bonsai Taoizim ve Budizimin inanclari ile iliskilidir. Bu iki inanc icerisindeki rahiplerin gunluk yasamlarinda pen-jing ve bonsai vardi bu calismalari yaparken doga ile ic ice olur, huzur duyar, kendini gelistirir, dusunur, dogayi anlamaya calisirdi.

Bonsai yapilan bitkiler cenetik ozelliklerinden hic birsey kaybetmiyorlar.
Onlarin yillarca kucuk boyda kalmalarini sagliyan bilincli budamadir. ogrenilen teknikleri uygulamak icin de en iyi zamani ayarlamak gerekiyor. Bu da sabirla olacagina gore arkadasinizin soyledikleri dogru demektir.

Cinde bu gunde kimi pen-jing calismalarina, yuzyillar ocesinede rahiplarin calismalari gibi hayvan goruntuleri veriliyor(Ejder, yilan, kurbaga gibi) inancalrinin etkisiyle olsa bile, zaman zaman dogada da bunlara benzer agaclar bitkiler gorebiliriz.

Evet bonsai bir sabir isidir, bilgi isidir, ogrenme isidir, sevgi isidir, agaclariniza sekil verirken kendi kandinizi sekillendirme isidir.

Hepinize keyifli bonsai calismalari dilerim.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön