View Single Post
Eski 13-10-2009, 21:47   #194
hassoman
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,457
Kolay domates soslu biber turşusu:

Name:  Turşu3.jpg
Views: 137496
Size:  37.4 KB

Yazın yaptığım domates soslu biber turşularını daha kapağını bile açmadan gelene gidene verince bir baktım kendime kalmamış.
İyi de bu defa her akşam canım inadına ister oldu.
İnsan -turşu bile olsa- kafaya koymaya görmesin. Kendine göre bir çözüm buluveriyor. İşte bende şöyle bir çözüm buldum. Maksat her akşam, "domates soslu turşu, domates soslu turşu!.." diye ağlayan içimdeki çocuğu kandırmak değil mi?

Gelelim turşu yapımıza...
Öyle aman aman bir zorluğu yok.
Ticari adı, "biberiye turşusu" olan bir turşu türü var. Marketlerde, turşucularda açık ve kapalı (kavanozlarda) satılıyor...
Biberiye ismi turşuya mı verilmiş, yoksa turşuda kullanılan biberin cinsinin adı mı kastedilmiş, ben anlayamadım doğrusu.
Kendi çapımda bir araştırma yaptım bir sonuca varamadım

Aslında turşuda kullanılan bildiğimiz saksı biberi... Hani bir türküde kızcağızın annesine sevdiği oğlanı beğendirmeye çalışırken, "Benim yarim pek güzel, azıcık boydan kısa kız annem...", dediği gibi bu biber de aynen öyle, azıcık tombulda... Üstelik azıcık da acılıkta kısa... Yani imansız bir acılığı yok...

Bu biberi bildiğim kadarıyla tam zamanında toplanırsa, körpe kıvamda ve acılığı orta karardır... Ancak dalında bırakılırsa kuruyuncaya kadar gittikçe kabuğu sertleşir, acılığı artar, rengi parlak kırmızıya doğru alır başını gider.
İşte sözünü ettiğim biber bu...

Şimdi geçelim domates soslu turşumuzun yapımına:

Malzemeler:
300 Gr biberiye turşusu (marketten ya da turşucudan alınmış)
3 Domates - Kabuğu soyulmuş, çekirdekleri çıkarılmış, doğranmış, süzülmüş)
1 Adet közlenmiş kırmızı biber -kabuğu soyulmuş, dilimlenmiş-
1 Çay bardağı çiçek yağı
1 Çay Bardağı sirke
!/2 Çay bardağı limon suyu
5-6 diş sarımsak
tuz
1 tatlı kaşığı şeker
Asma yaprağı...


Yapımı:
Evet marketlerde "biberiye turşusu" diye satılan turşudan 300 gr alıyoruz... Suyunu süzüp, içme suyundan şöyle bir geçirip bir kevgirde yeniden suyunu süzüyoruz.
Tavaya yağı koyuyoruz, kızdırıyoruz, domatesleri atıyoruz. Bırakın kaynasın, sonra içine sirke, limonsuyu, şeker, sarımsak, tuz (tadına bakıp miktarına siz karar verin) ekleyin iki-üç dakika daha kaynasın...
Kavanoza önce biber turşuları sonra sıcak sos olmak üzere azar azar sırasıyla koyun. Kavanoz dolunca asma yaprağını en üste koyup kapağını sıkıca kapatıp bir tabağın içine kapak altta kalacak şekilde (ters) koyun. Bir gece böyle bırakıyoruz. Sonra düzeltin. Üç gün sonra yemek için hazırdır...
Yapanlara afiyet olsun...

Başka tür domates soslu biber turşusu için bknz:

hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön