View Single Post
Eski 10-10-2009, 10:05   #217
Remzi Sarıoğlu
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 23-10-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 262
SN AKCAN 67
Benim deneyimlerim ve gördüklerime göre, kendi bahçemde leonardit dışından hiç bir ürün kullanmıyorum. Haklısınız insanın kafası karışıyor. Bir seminerde konuşmacı hoca tarım çok zordur dedi. Kimyada mavi su ile sarı suyu şimdi karıştıracağım yeşil su olacak derler ve karıştırınca yeşil su olur. Ama tarımda uygulama yapacaksınız ve ürün alana kadar bekleyeceksiniz.
Yanlız Sayın Adalet Yağcı'nın yazısına baktığımda leonardit fiyatının çok abartılı olduğunu ve kullanma miktarının çok fazla olduğunu görüyorum. Kaliteli leonardittin 25 kg fiyatının 12 ile 20 tl arasında olduğunu ve 250 m2 ye bir torbanın yeteceğini biliyorum.
Leonarditte % 25 su tutma kapasitesi nedeniyle sulama miktarından tasarruf sağlıyorsunuz hemde bitkinin ihtiyacı olan besinleri bitkiye ulaştırıyorsunuz. Böylece organik ürünler elde ediyorsunuz. Bundan güzel ne olabilir? bu uygulama ile toprağınızı daha sağlıklı bir hale getiriyorsunuz.
Leonardit kullanımın yanında fide seçimini dikkatli yapmalısınız. Kullandığınız su kaliteli olmalı. Yöreye uygun ürünler yetiştirmelisiniz. Örneğin karadenizde muz, akdenizde fındık yetiştiremezsiniz. Leonarditi bir dönem mutlaka denemelisiz. Hiç bir kaybınız olmayacaktır. Kimyasal gübreler gibi toprağınıza zarar vermeyecektir. Hormonlu ürünler elde etmeyeceksiniz.
Leonardit yüz yıllar sonra linyit kömürü olan bir madendir. İçinde hiç bir katkı malzemesi yoktur. Doğadan çıkartılır, öğütülür, kurutulur, toz veya granül hale getirilir istenirse kalsiyumla kaplanır, buhardan geçirilerek steril halde torbalanır. Bazi leonardit üreticileri leonarditin içine katkı malzemeleri katmaktadırlar. Aldığınız leonarditin içeriğine dikkat etmek lazım.
Geçen gün Anadolu'dan büyük baş hayvan gübresi getirdiler. Özel bir makina ile ürünün içindeki zararlı baktarileri yok ettiklerini anlattılar. Analiz sonuçlarını Prof.Dr.Ö.Bülend Seçkin ile değerlendirdik ve 9,5 olan pH değerinin çok yüksek olduğunu sapladık. Bunu düşürmeleri gerektiğini söyledik. Belkide yakın bir gelecekte kaliteli hayvan gübresi ile kaliteli leonarditi kullanmaya başlayabiliriz. Hep birlikte hormansuz kaliteli ürünler tüketmek dileklerimle.

Remzi Sarıoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön