View Single Post
Eski 07-10-2009, 20:55   #6
msgurkan
Ağaç Dostu
 
msgurkan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-03-2007
Şehir: lefkoşa KKTC
Mesajlar: 640
Kalambaklı, iyi başlangıç yaptınız. İlk adımlar zordur. Çoğu arkadaş budama ve telleme yapmaya çekinir. Siz budamada biraz fazlasını bile yaptınız. Bonsaiye ulaşmak için budama ve tellemeyi öğrenmek şart. Bu tekniklerin inceliklerini kavramak için çok sayıda uygulama yapmak en hızlı yol.

Son resimdeki boru parçaları ve iplerle yaptığınız şekillendirme uygulaması yerine telleme tekniğini kullanmanızı öneririm. Zaten bu şekildeki uygulamanızın şekillendirme açısından kontrol dışı olduğunu ve sonuç getirmediğini göreceksiniz.

Aslında sonuç olarak zaman kaybetseniz de yaptığınız uygulamanın şekillendirmeye nasıl etki yaptığını tecrübe etmiş olacaksınız. Benzerlerini ben de defalarca yaptım ve bu sayede fidanların tepkilerini tanımak konusunda tecrübe kazandım.

Size tavsiyem fidanı şekillendirmeye başlamadan önce yapacağınız bonsainin tarzına ve boyuna karar vermeniz. Şekillendirmeye başlarken de öncelikle sadece gövdeye ve ana dallara odaklanın. Çünkü diğer dallara sıra sonraki yıllarda gelecek.

Seçtiğin fidanların gövdeleri yeterince kalın olmadığı için ya küçük boy bonsai, ya da gövde kalınlaştırma yapman gerekiyor. Bunlarla çalışırken daha kalın gövdeli başka fidanlar da araştırabilirsin.

Fidanlarını belirlediğin ön yüz tarafından fotoğraflarsan, şekillendirmenin seçtiğinin tarza uygunluğu konusunda eleştiri ve öneriler alabilirsin.
Saygılar…

msgurkan Çevrimdışı   Başa Dön