View Single Post
Eski 04-10-2009, 14:50   #37
Erkan1
/
 
Giriş Tarihi: 04-10-2009
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1
Kangal'in Cilesi

Türkiye'de kangallarin kaderi farkli mi sandiniz? Bir köpek "moda" olmaya basladiginda, hazin kaderi de percinlenmis oluyor. Özellikle de Türkiye'de kangalin gereksinimleri nedir? Ben bunlari yerine getirebilir miyim? Sehirde yasar mi, bedbaht mi olur? vs. gibi sorulari kimse kendi kendine sormuyor ve bu konuda da bilgi dahi yok biryerde. O nedenle terkedilmis, sefalete sürüklenmis, apartmanlarda müebbet hapis hayatina mahkum edilmis bircok (bu her cins icin gecerli) kangal var malesef. Görünüsü güzel ya da hava atmak icin aliyor, sonra da eski bir cift ayakkabiymis gibi ya atiyor, ya da hayvani hücre hapsine mahkum ediyor cogu kimse. Beni en cok sasirtan da bir kangal yetistiricisinin: "mecbur kalinirsaa kangala apartmanda da bakilabilir" seklindeki ifadesiydi. Kangal bozkir hayvanidir, özgürlük sever, calismak ister. APARTMANDA KESINLIKLE BAKILMAZ!!! Para kazanmak icin bu tip beyanlarda bulunanlari kiniyorum. Bunlari beyan eden insanlar sorumsuz davraniyorlar. Yetistiricilikleri bu hayvana sadece zarar veriyor.


Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi k0900 Mesajı Göster
Almanya’daki kangalların pek çoğunun sonu, uyutulmak!

Kangal’da 11 Temmuz’da düzenlenen “1. Uluslararası Kangal Köpeği Sempozyumu”nda sunulan bildiriler, Sivas Valiliği, Kangal Kaymakamlığı ve Cumhuriyet Üniversitesi tarafından kitap haline dönüştürülerek yayınlandı. Kitapta sunumu yayınlanan Almanya Kangal Kulübü Üyesi Veteriner Hekim Wolfang Brüseke, bildirisinde, bu ülkedeki Kangal köpeklerinin durumu hakkında bilgi verdi. Kendisinin de 5 Kangal köpeği olan Brüseke, sunumunda, 2000 yılında Hamburg’da 6 yaşındaki bir Türk çocuğunun 2 Pitbull tarafından öldürüldüğünü hatırlatarak, bu olayın çok kısa bir sürede, federal ve eyalet hükümetleri tarafından, art arda bazı köpek ırklarını içeren listeler de dahil olmak üzere, bazı kanunların çıkartılmasına neden olduğunu kaydetti. Listede adı geçen bu köpeklerin ya yasaklandığını ya da sahiplerine, köpek başına yıllık 600 Euro tutarında vergi konulduğunu ifade eden Wolfang Brükeseke, bu listelerin çoğunda Kangal köpeğinin de adının geçtiğini söyledi.

“YAVRULARIN BİRKAÇ AYDA NASIL İRİLEŞTİĞİ BİLİNMİYOR”
Büyük yerleşim merkezlerinde, büyük köpeklerin bakılmasının oldukça güç olduğunu vurgulayan Brüseke, bu yerlerde yaşamlarını kazanmak ve iş bulmak için daha iyi şartlara sahip olduklarından, çoğunlukla Türk göçmenlerinin bulunduğunu belirtti. Türkiye’ye tatile gelenlerin, Almanya’ya çoğunlukla da kanunsuz yollardan, Kangal ya da karabaş yavruları getirdiklerini belirten Brüseke, bazı durumlarda küçük yavru köpeklerin bir kaç ayda nasıl iri ve güçlü bir köpeğe dönüşeceği bilinmediğinden, şu an Almanya’da polis ve resmi yetkililerce birçok köpeğe el konulduğunu söyledi.



Brüseke, Kangal köpeğinin kırsal kesimde koyun sürülerini koruma davranışları sergilediğini, ancak yerleşim yerlerinde herhangi bir tehlike olmadığından, bu davranışları gösteren çok sayıda Kangal köpeğinin, sahipleri tarafından terk edildiğini kaydetti. Brüseke, bu köpeklerin çoğunun kırsal alanlardaki barınaklara götürüldüğünü, ancak onlar için yeni sahipler bulmak zor olduğundan, sonunda pek çoğunun uyutulmak zorunda kalındığını ifade etti.

Erkan1 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön