View Single Post
Eski 02-10-2009, 21:49   #6
Müjgan
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Müzik insanların ruh hallerini böyle değiştirebiliyorken, verilecek mesajların, yerine daha sıcak ve ılımlı ulaşması açısından bu anlamda büyük bir güce sahip.
Majör seslerle çalınan marşlar ruhun kahraman hallerini depreştirip, canlandırdığı için, en uyuz ordu bile düşman üstüne yürüyebiliyor. Ya da içten yıkmak için bir ülkeye "müzikal katakulli" gönderilebiliyor. Buna bir örnek diye anlatılan hikaye şöyle:

"Kral 1. Françoise İstanbul elçisi M.De La Foret'in muhtıralarında (II. Süleyman ile 1543'te aktedilen antlaşma münasebeti ile) okunduğuna göre; Kral yeni müttefikini memnun edeceği ümidi ile çok değerli müzisyenlerden oluşan bir takımı, müttefikinin büyüklüğüne layık olmak üzere ona gönderdi. Kanuni Sultan Süleyman önce hepsini güzelce kabul ederek kendi ve bütün saray erkânı huzurunda üç muhtelif konser vermelerine izin verdi. Müzik icralarından pek memnun kalmakla beraber, böyle bir müziğin cengaver ruhunu yumuşattığını farkederek, adamlarının ruhunda belki de büsbütün etkili olabileceğinden korktu.
Müzisyenleri fazlasıyla ödüllendirmekle beraber, imparatorluğu dahilinde musikinin yerleşmesi, şarap kullanmak serbestliğinden doğabilecek düzensizlik kadar bozulmalara neden olabileceğinden çekindi. Bu yüzden bu musiki takımını Fransa'ya geri göndermeye karar verdi. Müzisyenlerin tüm çalgı aletlerini kırdırarak, imparatorluk dahilinde yaşamalarını yasakladı ve müzisyenlere hediyeler vererek, gönüllerini alıp geriye yolladı."

Müziğin gücünü ve zekice kullanımını gösteren bu alıntı hayli ilginçtir.


Düzenleyen Müjgan : 02-10-2009 saat 22:39
Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön