View Single Post
Eski 24-09-2009, 01:14   #21
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Yeni sezon için hazırlıklara başladım.

Bu yılki sebze adaları denemesi çok başarılı idi. Her biri 2.44 m2 (1.22mx2m) olan 9 adadan (ki, toplamı 22 m2) inanılmaz miktarda sebze elde ettik. Toplam miktar bir tonu geçmiştir diye tahmin ediyorum. Bazı sebzelerde verim hala da devam ediyor. Patlıcanlar ham hızla devam ediyor, domatesler azalmasına karşın hala epeyce var. Ağustosta yenilediğimiz fasulyeler verimde. Biberler zaten hiç bitmedi. Salatalıkları yenilemiştik. Verim başladı ama yavaş gidiyor. Sanırım son 10 gündür güneşlenme süresi epey azaldı. Geceleri de soğuk oluyor.

Yeni sezonda, bu yılın deneyimini kullanarak değişiklikler yapacağız.

1. Fidanların arasındaki mevcut adaları söküyoruz. Yeni bir plan ile bahçenin başka bir yerinde yeniden kuracağız.

2. Yeni adalarda emprenyeli masif malzeme kullanacağız. İlk yatırımı pahalı olmasına rağmen yıllarca kullanabiliriz. 4cm x 30cm ebadında kalaslardan 4mt x 1mt boyutlarında olacaklar.

3. Bu şekilde her biri 4m2 olan 20 ada kuracağız. Toplam ada alanı 80m2 olacak.

4. Bu adalardan yanyana iki tanesini (aralarında 50cm yürüme boşluğu ile), içinde yürünebilir boyutta kapalı (gerektiğinde açılabilir) ısıtmasız sera haline getireceğiz.

5. Sebze adaları haricinde bahçeye hiç sebze ekmeyeceğiz (kavun, karpuz, kabak, balkabağı biraz mısır hariç).

6. Her adada kalıcı ve ayarlanabilir trellis'ler inşaa edeceğiz (kafeslerin yerine). Bunlar her adanın iki başına dikilen direkler arasına çekilen paralel çelik teller ile yapılacak. Direklerin tepeleri T şeklinde olacak. Bu sayede fasulye, domates gibi yüksek bitkilerin gereksinimi karşılanırken, direğin gövdesine bağlanan daha alçak seviyeli teller ile salatalık, patlıcan vb. sebzelerin ihtiyacı karşılanacak.

7. bu yıl kullandığımız toprak karışımı çok tatmin ediciydi. Belki biraz daha zenginleştirebiliriz.

8. Yeterli keresteyi ısmarladık bile. Sonbaharda adaların inşaasını tamamlayıp harçları içine koymak istiyoruz. Bunun sebebi bahar aylarında istediğimiz PH seviyesinde (6-6.5), yavaş salınımlı organik çiftlik gübresi ile iyice zenginleştirilmiş toprağın hazır olması. Erken biten adalara yeşil gübre uygulaması da yapacağız.

9. Kompost yapımına hız vereceğiz. Çok malç malzemesine ihtiyacımız var. Mutfak atıklarından bukashi kovaları ile fermente kompost yapmaya başladık bile. Bunları da yeni adalarda değerlendireceğiz. Mikroorganizmaların toprak karışımına iyice yerleşmesini ve çoğalmasını istiyoruz.

10. Adaların yakınına genel sulama sistemimizin dışında ayrıca 500lt'lik bir depo yerleştirip özel bir damlama sistemi de kurmak istiyoruz. Bu sayede kontrollü olarak EM, sıvı gübre, şerbet vs. verme işi çok kolaylaşacak.

İnşaat aşamasından itibaren gelişmeleri blog sitesinde yayınlamaya çalışacağım.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön