View Single Post
Eski 18-09-2009, 14:08   #8
Ulaş
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 29-08-2009
Şehir: Sivas
Mesajlar: 22
Tekrar Merhaba
Aslında biraz basit bir proje oldu ancak şunu söylemeliyim ki bu profesyonel anlamda bir sera olmayacağı için proje sadece maliyet hesabı çıkarmada ve ürün planlamasında kolaylık sağlayacaktır.

Name:  adsız.jpg
Views: 5261
Size:  39.1 KB



Üstteki resim; seranın karşıdan, giriş tarafından görünüşü, onun altındaki ise profillerin yerleşim şekillerini içeren kaba bir yerleşim düzeni.
Sera ile ilgili ölçülere gelirsek;

Genişlik: 4 m
Uzunluk : 8 m
Yükseklik (A ve C Kenarları) : yaklaşık 1,8 m veya 1,3
Yükseklik (B): yaklaşık 2,7

Yüksekliklerin bu şekilde alınmasında seranın maliyetinin düşük tutulması asıl sebeptir. Bir profil 6 m boyunda üretilir ve kullanırken en az fire verecek şekilde kullanılır. Yani biz eğer yan yükseklikleri 1,8 m olsun dersek bir boy profilden 3 adet yan kolon çıkabilir. Ancak 1,3m olsun dersek bir boy profilden 4 adet yan kolon çıkacaktır. Bu tamamen yapanın keyfine ve planlamasına kalmış. Ben yaparken 1,8m yapmayı düşünüyorum.
10 adet 2 mlik 40*40 kutu profile, 5 adet te 3 m lik 40*40 kutu profile ihtiyacımız olacak. Toplam 6 boy profilden çıkacak diye tahmin ediyorum. Bir boy borudan 3 adet 2 m lik kenar dikmeleri çıkıyor. bu şekilde, profillerimizden kenar ve orta dikmeleri çıkaracağız. Ve bunların alt kısmına (20 cm lik kısmına) *6 lık 8 lik her ne bulabilirseniz* inşaat demirleri kaynatmamız gerekecek ki bu demirler ileri de dikmelerin sağlamca toprakta tuturnmalarını sağlasın.
Ardından sera yapılacak alana tıpkı inşa alanı gibi ipi çekip dikmelerin geleceği yerlere çukurlarını açıp dikmeleri oturtacağız ve kenarına beton dökeceğiz. (yaklaşık 2 cm otursa yeter) bu şekilde tüm dikmeleri oturttuktan sonra kenar bağlantılarını ben yine hurdacılardan çok rahatça ve ucuza bulabileceğiniz inşaat demiri *12, 14 veya 16 lık ne bulabilrseniz* ile yapacağım. Yani dikmeleri diktikten sonra bu dikmelerin birbirine olan bağlantılarını, ardından çatı üçgenlerini, kenar bağlantılarını sera naylonu serilecek alan için taban hazırlanmasını hep inşaat demirleri ile yapcağım ve bu demirleri döşerken sıklığını kendim belirleyeceğim. Bu demirleri döşedikten sonra bu demirler arasında iplerle hasır şeklinde bir tabaka oluşturup bu tabaka üzerine sera naylonunu sereceğim ve naylonu tekrar ipler yardımı ile sabitleyeceğim.
Aslında şu an teoride olduğu için biraz karışık gibi ancak çok kolay ve ucuz bir şey olacağa benziyor. Profillere vereceğiniz toplam para 120 TL (6 boy * 20 TL) onun haricinde inşaat demiriydi ıvır zıvır dı toplam 200 TL ye çıkmaz diye düşünüyorum. Elimdeki hurda inşaat demirlerini (bu seneki seramı inşaat demiri ile yapmıştım) de kullacanağım.
Ramazan Bayramı’ ndan sonra inşa işlerine malzeme alımı ve inşa işlerine başlayacağım kısmet olursa.
Ve her safhasını da fotoğraflayıp burada paylaşmak istiyorum.
Yalnız tek takıldığım nokta dikme aralarını 2 metre vermekle hata mı yapıyorum yoksa 1 metreye mi indirsem. Onu da inşa zamanında demirlerin eğilme durumuna göre karara bağlarım sanırım.
Bu arada şunu da söyleyeyim bir yandan da tohum toplama faaliyetlerim devam ediyor. Domates, biber, patlıcan, salatalık, fasulye dikmeyi düşünüyorum.
Bu arada o seradan iki adet yapacağım

Ulaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön