View Single Post
Eski 17-09-2009, 11:44   #3
trida
Ağaç Dostu
 
trida's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-07-2009
Şehir: istanbul & Kastamonu
Mesajlar: 250
.....

Dikim aralık ve mesafeleri 16-18 cm. cıvarındadır (Seralara 1m. genişlikte yastığa 6 adet dikiliyor)saksıda büyütenler için,10-12 cm çaplı saksıya 1 adet dikilebilir. Saksının çapı büyüdükçe sayı artabilir. Uzun balkon saksılarına dikerseniz 18cm cıvarında aralık verin. Saksının büyüklüğü önemli. 10-12 cm. çapındaki saksıya ancak 1 fide dikilebilir.

Yerde daha iyi kök yapar ve daha gürbüz gelişir. Uç alma yapılırsa 1 fideden 3-5 dal çıkar. Ancak çiçeklenme 15-20 gün gecikir. Uç alma : Bitkinin üzerinde 2-4 yaprak çifti bırakacak şekilde tepesini kopartmaktır. Böylece kalan yaprakların dibinden (sapa birleştiği yerden) yeni sürgünler gelir ve bir kökten 3-5 çiçek dalı gelir. Uç almayı daha yukarıdan yaparsanız daha zayıf dallar gelir. Bitki üzerinde 3-4 çift yaprak kalması yeterlidir. Yok kıyamam koparmaya derseniz, kuvvetli tek dal gelir. Yarısında uç alma yaparsanız çiçeklenme kademeli olur. Doğal olarak uç alınan bitkilerde çiçeklenme 20 gün kadar gecikir. Uç almazsanız bir bitkiden 1 dal gelir ve üzerinde 5-10 çiçek olur.

Name:  uç alma.jpg
Views: 12242
Size:  9.4 KB Name:  uç alınmış.jpg
Views: 12331
Size:  13.0 KB


Çiçeklenme sonrası çiçekli dal toprağa yakın seviyeden kırılırsa kırım zamanı En geç Temmuz sonu-Ağustos başı ise eylül-Ekim gibi kırılan yerin altındaki yaprakların koltuklarından yeni çiçek dalları GELEBİLİR. Kırım zamanı geç olursa (Ağustos sonu gibi) yeni dallarda çiçek gelmeyebilir. Budama yapılmayanlar sağlam bir gövde üzerinde 5-8 çiçek verirler. Burada gövde sağlam ve kalın olur. Yatmaması için dibine çubuk dikmeniz ve buna bağlamanız gerekebilir.


Lisianthus fidelerini aldıktan sonra; Yerleri hazır ise hemen dikebilirsiniz. Fideleri viyolden çıkartmak için parmağınızla veya kurşun kalem kalınlığında bir çöp ile dipten yukarıya doğru ittirin ve kulaklarından (yapraklarından) çekip çıkarın. ANCAK FİDELER HAFİF KURUMUŞ OLMALI ki kolay çıksın. Islak yaş fide viyolden kolay çıkmaz.

Toprağınız işlenmiş, kabarık olmalı ve PH sı 6.7 cıvarında olmalı!! Phsı 6,5 dan düşük olan topraklarda yetiştirme sorunları var. Kısacası Ortanca toprağında Lisianthus yetişmez. Ortanca 5,5-6,0 Ph ister ki sararmasın buna karşın Lisianthus Ortanca toprağına (veya pek çok saksılı bitki toprağına) dikilince düşük PH da bazı besinleri çok alırken bazılarını alamaz ve sararır.

Dikerken fazla gömmeyin. Yerini açık fideyi dikip fidenin boğazına gelen toprağı biraz sıkın. Çok derine gömmeyin, havada da bırakmayın. Yaprakları toprağa gömülmesin.

Dikimden yaklaşık 10 gün kadar sonra kökleri ana toprağa girmeye başlar. 20 gün kadar sonra hafif sulandırılmış (1lt suya 1 çay kaşığı) suni gübre verebilirsiniz. suda kolay eriyen gübreler olabilir.

Kesme Çiçek için geliştirilmiş olanlar uzun sap yapar. Yanında bir çöp-çıta ile uzayan çiçek saplarını bağlamanız gerekebilir.


Bütün bitkilerde, soğanlı veya fide baştan en önemli iş; İyi bir KÖKLENME ORTAMI sağlamaktır. Kabartılmış toprak, verilen suyun akıp gitmesi (Drenaj) önemlidir. Bu bağlamda saksı altlıklarında biriken suyu dökünüz. Su birikmesin.


Düzenleyen trida : 17-09-2009 saat 12:46
trida Çevrimdışı   Başa Dön