View Single Post
Eski 01-09-2009, 17:40   #298
Dogasever
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Sn Epsody
Yaptığın çalışmaları takdirle izliyorum. Yaptıklarının hepsi doğru şeyler ancak belki benim de bir iki ilavem olabilir. 1 kapak EM ıle birlikte bir kapak da melas veya pekmez veya organik portakal ya da üzüm suyu eklersen daha iyi sonuçlar alırsın. Mikroorganizmalar senin de tahmin ettiğin gibi şekerle beslenirler.

Olgun incir oldukça şekerlidir ve çok iyi gelir. Yaptığınız doğrudur.

Sulamada kullandığınız seyreltme oranları dogrudur ama eğer çok sık sulama yapıyorsanız 1/500'e hatta 1/1000'e kadar suyla seyreltme yapabilirsiniz. Geri kalan seyreltilmemiş sıvı gübrenizi ise, evdeki temizlik işlerinde (özellikle tuvalet ve banyolarda), kötü kokan yerlerde kötü kokuları gidermek için kullanabilirsiniz. (1/50 ile 1/100 arasında seyrelterek). Ayakkabılarınızın içine dahi spreyleyebilirsiniz! Posayı kompost yapmanızda çok yerinde bir uygulama!

Sizin elinizdeki EM zaten aktifleştirilmiştir. O yüzden yeniden aktifleştirmeden bahsedemeyiz sadece yeniden mikroorganizmaların üremelerinden bahsedebiliriz.

Düşünceniz çok doğru: meyvelerde şeker oranı daha yüksek olduğundan ve lignin ve selüloz daha düşük olduğundan daha hızlı fermantasyona uğrar.

Evet, kendi meyve sularınızla EM-X benzeri bir içecek yapabilirsiniz. Yalnız içindeki mikroorganizmaları yok ederek pastörize etmeniz gerekir.

Güzel ve belki de üniversitelerde örnek olarak okutulabilecek çalışmalarınızın devamını diliyorum.

Saygılar


Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi epsody Mesajı Göster
Sn;doğasever son yaptığım kompsot uygulamalarımda EM'in kullanımıyla ortaya çıkan durumun güncellemesini yapıyorum.EM kullanımını direk kompostta uygulamıyorum, mutfak atıklarımı vede bahçemde çıkan yabani otları kıyma makinasından geçirerek fermantasyonunu sağlamak içinde 10lt.'ye bir kapak EM ilave ediyorum EM'i aktif etmek için bahçemin olgun incirlerini kullanıyorum.

Mutfak atıkları fermantasyon işleminden sonra bu 10lt'lik eriği 200lt'lik su debosuna ilave ederek bahçemdeki ağaçların ve bitkilerimin sulamasında kullanıyorum, geriye kalan posayıda tekrar sulandırarak kompost katlarına ilave ediyorum.

Daha önceden kompost yığınının tam ortasında kızışma ve faydalı migroorganizmaların yoğunluğu vardı son uygulamalarımdan sonra çok homojen bir kızışma ve mikroorganızmalırın dağılımı ile karşılaştım,fermantasyon olayı stabil hale gelişi beni çok memnun etti.

Em'in melasla aktif edilmesini biraz açarmısınız.
Bende size bir gözlemimi sunayım meyve atıkları sebze atıklarından önce fermantasyona geçiyorlar Em'ler acaba şekerli ortamlarda'mı ürüyorlar.

Kendi uyguladığım çeşitli meyvelerden şıra yaparak EM X'i oluşturmamda bir bağlantı varmı,çünkü şıranın içiminde'de ferahlatıcı durumlar var.

Paylaşımlarımızın sürmesi dileklerimle hoşça kal.


Düzenleyen Dogasever : 01-09-2009 saat 17:43 Neden: yazım hatası
Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön